Neodoljivost podova od plute

Pluta je moderna i udobna podna obloga koja pomaze u smanjenju troškova energije, a istovremeno je odličan prirodan izolator zvuka.

Podovi od plute u kuhinjama

Za udobnost  savesnih kuvara, pod od plute ima veliki ucinak. Naime, njegova prirodna mekoća i elastičnost omogućavaju kvalitetniji rad i boravak u kuhinji.

Podovi od plute se mogu ugraditi u najrazlicitijem stilu podnog dizajna: u vidu dasaka, crepa, ili listova raznih boja. Pluta se dobija od kore hrasta plutnjaka koji raste na Mediteranu. Podovi od plute čine balans između elastičnih i projektovanih podnih obloga po kategorijama.

Osobine plute

Pluta je prirodno otporna na vodu, toplotu, i buđ. Umanjuje probleme koji mogu nastati usled  habanja, a koje nastaje kao posledica čestih pomeranja teških predmeta (regala, ormara, itd.).

Jedna od neodoljivih činjenica vezanih za  ove podove je i lakoća njihovog održavanja. Dovoljno ih je samo prebrisati vlažnom krpom, da bi vratilii svoj sjaj.

Prilikom odabira kuhinjskog poda, potrebno je uzeti u obzir sledeće stavke:

  1. Boju poda od plute, koja zavsi od želje korisnika. Pod se može zadržati u svojoj osnovnoj, prirodnoj nijansi, a može se upotrebiti i u nekoj drugoj, željenoj varijaciji boje i dizajna, u skladu sa stilom enterijera.
  2. Završne premaze poda koji dolaze u već gotovm stanju, ili se mogu pripremati po želji. Postoje razne opcije premaza: od voska, poliuretana i vinila.
  3. Debljinu i trajnost poda koji najbolje odgovaraju vašem budžetu i potrebama. Deblji podovi su bolji izolatori i trajniji.
  4. Podlogu poda koja se može instalirati – zalepiti za ravnu površinu, uključujući drvo i beton. Podloga od šperploče je potrebna prilikom polaganja preko postojećih podova.

Daske od plute se spajaju prilično lako za pod. Pločice se teže postavljaju, jer se moraju zalepiti. Podovi od plute ne sprovede toplotu ni hladnoću, što pomaže da se održi prijatna temperatura u prostoriji. Daske od pute smanjuju buku i vibracije tako što ih apsorbuju na sitne čestice.

Prethodni tekstKeramičke pločice kao dugoročna investicija
Sledeći tekstPredstavljamo Vam interface