Mali park – oaza iz snova

Reč „parket“ je francuskog porekla. Potiče od dve reči „petit parc“, što znači „mali park“. Ovaj naziv je dodeljen ovoj vrsti drvenog poda zato što je način slaganja drvenih daščica podsećao na izgled parkova koji su se nalazili oko Versaja. Upotreba masivnog drveta za podove je i počela u Francuskoj za vreme vladavine kralja Luja XIV.

Pre pojave parketa i njegove masovne upotrebe za zaštitu podova korišćene su daske hrasta ili bresta koje su se ručno brusile i premazivale voskom ili lanenim uljem. U početku parket je bio dostupan samo bogatom stanovništvu. Popularnost parketa se brzo širila, pa 17. vek predstavlja zlatni period mozaik parketa. Tada su parketne daščice pravljene ručno.

Zbog velike tražnje, pojavila se potreba za prelazak na industrijsku proizvodnju koja i počinje početkom 19.veka. Industrijska proizvodnja, jednostavniji načini slaganja parketa i upotreba različitih vrsta drveta uticali su da parket postane dostupan ne samo bogatom stanovništvu.

Upotreba klasičnog parketa je i danas dosta zastupljena zbog svih prednosti koje ima nad drugim podnim oblogama:

– dobra mehanička i izolaciona svojstva,
– napravljen je od drveta-prirodnog materijala,
– dugotrajnost,
– lako održavanje,
– mogućnost obnavljanja.

Danas se u svetu koristi preko 50 vrsta drveta za izradu drvenih podova. Kod nas su najzastupljenije vrste: hrast, bukva i jasen.

Hrast (eng. Oak, lat. Quercus) je poreklom iz Evrope i najčešće se koristi za izradu parketa. Od hrasta se prave izdržljivi parketi sa veoma živom strukturom i bojom. Hrast simbolizuje snagu i sugurnost.

Bukva (eng. BEECH, lat. Fagus) je poreklom iz Evrope. Bukva ima nežno žutu boju. Zahvaljujući kombinaciji otpornosti, tvrdoće i svelte boje bukva je našla svoje mesto u mnogim granama drvne industije. Pored primene u izradi parketa, bukva je i najčešće korišćeno drvo u industriji nameštaja. Boja bukve zavisi od intenziteta i dužine procesa parenja bukve tako da može biti u nijansama od nežno svetle do karakteristično tamno crvene postojane boje.

Jasen (eng. Ash, lat. Fraxinus) je poreklom iz Evrope. Jasen sa svojom veoma svetlo žutom bojom parketu daje poseban, svež izgled. Termičkom obradom jasena dobija se potpuno drugačiji izgled i čokoladna boja parketa koja podseća na tamne egzotične vrste drveta. Zahvaljujući tvrdoći, elastičnosti i postojanosti, jasen se pored primene u izradi parketa i nameštaja koristi i u izradi muzičkih instrumenata.

Kada se odlučite da ugradite parket i kada izaberete odgovarajući, potrebno je da se odlučite i za način na koji će biti zaštićen. Da bi Vaš parket što duže ostao nepromenjen predlažemo da se odlučite za Lignoluks lakove za parket na bazi rastvarača ili na bazi vode.

Tehnička podrška

Svim korisnicima Lignoluks linije proizvoda na raspolaganju je usluga tehničke podrške. 

Prethodni tekstProvodljivi industrijski podovi
Sledeći tekstArhitektonsko – građevinski kamen Guče