PITALI SMO Jelenu Ilinčić iz kompanije Ilgrad: Koliko rast cena materijala utiče na proizvođače?

Građevinska industrija od početka godine je pod snažnim pritiskom rasta cena građevinskog materijala. Analizirajući tržište zaključujemo da su duplirane cene metala, nemetala, drvne građe, stiropora, plastičnih sirovina i drugih proizvoda te je lančano i sve ostalo poskupelo za bar 30%. 

O trenutnoj situaciji na tržištu građevinskog materijala razgovarali smo i sa Jelenom Ilinčić, menadžerkom prodaje i marketinga u kompaniji Ilgrad d.o.o.

„Na nas kao proizvođače veoma utiče poskupljenje cena sirovine, pre svega, što se dalje oslikava na to da moramo podići cenu našeg proizvoda. Većina sirovina se plaća avansno, dok se naša roba u nekim situacijama prodaje na odloženo, što može biti vrlo frustrirajuće kada dođe vreme za naplatu robe. Da ne dužim, dosta je uticalo na naše poslovanje, ali zahvaljujući stalnim klijentima i dobrim međuljudskim odnosima, uspeli smo da ublažimo te efekte. Opet, većina podizvođača i krajnjih potrošača sa kojima sarađujemo je svesna da su cene svih sirovina porasle na globalnom nivou (papir, plastika, cement, kreč, kamen…) i da se mi kao proizvođači moramo prilagoditi u skladu sa novonastalom situacijom.“

Ilgrad logo

ILGRAD d.o.o.
Dugo polje 38, 11226 Beograd
T. +381 11 3908 178
R. +381 11 3908 224
office@ilgrad.rs
www.ilgrad.rs

Prethodni tekstDOMOTEX u doba Covid-19
Sledeći tekstPrimena gumenih podova