Kakvi su to 3D epoksidni podovi?

Posebnu vrstu dekorativnih epoksidnih podova čine 3D podovi, koji stvaraju potpuno novu dimenziju prostora i života u njemu. U njihovoj izradi značajnu i presudnu ulogu imaju 3D štampane folije koje se postavljaju na osnovu poda preko koje se vrši izlivanje sloja epoksidne smole, a preko nje završni lak. Stvarajući tzv. trodimenzionalni prostor, korisnici koji se odluče za ovu vrstu podne dekoracije u svom okruženju, odlični su poznavaoci ove vrste poda i poseban karakter ljudi koji žele da se istaknu od okoline, da izađu iz šablona i klišea. Uvođenjem 3D dekorativnih podova u svakodnevno okruženje, korisnici samo potvrđuju širinu sopstvene svesti i potrebu da sopstvenu životnu svakodnevicu učine lepšom i drugačijom.

I ne samo to. 3D podovi su veoma često zastupljeni u komercijalnim objektima, gde se ciljano postavljaju kako bi izazvali pažnju i snažan utisak na sve osobe koji uđu u njihov prostor. A, ima li bolje reklame od toga da vas posetioci ne mogu izbaciti iz glave? Zapaženost, ushićenje i sve samo ne ravnodušnost, osnovne su karakteristike koje će 3D dekorativni epoksidni pod izazvati kod osobe koja se kreće po njemu.

Prednosti dekorativnih epoksidnih podova

Dekorativni epoksidni podovi stvaraju jednu potpuno novu i drugačiju percepciju prostora u kome živimo. Bez obzira da li su sjajni, mat, hrapavi, glatki ili 3D spektakularni, oni stvaraju jednu vanvremensku celinu koja pored estetskog doživljaja pruža još mnogo toga. Dekorativni epoksidni podovi su monolitni, bez fugni, prepreka ili prekida i kao takvi odlični su za vizuelno proširivanje prostora, čak i u situacijama kada realno to nije tako, ali daju i olakašanje kada je održavanje u pitanju, sprečavajući mogućnost taloženja nečistoće na njima.

Dekorativni podovi, između ostalog, kao i svi epoksidni podovi, su veoma otporni na vodu, vlagu, hemijska jedinjenja, ali i na fizički pritisak, na pomeranje i tegljenje nameštaja i sl. Oni su veoma udobni, bez prepreka se prostiru iz prostorije u prostoriju, stvarajući jedinstveni poligon po kome se lako mogu kretati i deca i starije osobe. Takođe, u pitanju su topli podovi, koji se mogu postaviti na podno grejanje, i postati pravi poligon za igru, ali i mesto za izležavanje i opuštanje naročito pred tv-om.

Dekorativni epoksidni pod
foto: freepik.com

Prednost dekorativnih podova je što se mogu postaviti na bilo koju tvrdu, čistu i kompaktnu površinu. Pored betona, često su to i pređašnji podovi preko kojih se izliva epoksidni pod. Jedina stvar o kojoj treba voditi računa jeste da se izlivanje uradi onako kako sam proces to zahteva, bez varijanti „nema veze„ ili „podrazumeva se“.

Kod postavke epoksidnog, a samim tim i dekorativnog epoksidnog poda isključivo se poštuje procedura od prvog do poslednjeg koraka, kao i to da proceduru obavljaju stručna lica, koja znaju kako procedura funkcioniše. Kada sve ovo apsolvirate i odlučite da svoj stambeni prostor oplemenite dekorativnim epoksidnim podom, zapitaćete se „Koliko će to sve da me košta?“.

Cena zavisi od debljine epoksidnog poda, dodataka koji posebno dolaze do izražaja kod dekorativnog epoksidnog poda i kreće se u proseku od 15 do 22 eur/m2 površine. Preračunajte se, pogledajte kako ovi podovi izgledaju uživo i donesite odluku da li se oni uklapaju u vaš prostor u svakom pogledu. Ali ne zaboravite. Nijedan pod nije skup, ako je unikatan, jedinstven i ne postoji nigde još jedan takav. Ukoliko ste spremni da budete autentični, evo prilike da to i ostvarite uz dekorativne epoksidne podove.

Autor teksta: Snežana Trtica Graovac, novinar