Kako se izliva cementna košuljica (video)

Saznajte kako se pravilno postavlja košuljica i na koje korake treba obratiti pažnju.

Cementna košuljice, ili ravnajući sloj, neophodan je sloj prilikom izrade poda koji ravna betonsku podlogu i služi kao podloga za postavku završnog sloja: parketa ili pločica.

Međutim, pre nego što se krenu u izlivanje cementne košuljice, odnosno smese cementa, peska i vode, potrebno je uraditi više predkoraka koji su krucijalni u eksploataciji gotovog poda. Krenimo redom!

Pogledajte kako se izliva cementna košuljica:

Nakon što su se razvele cevi grejanja po betonskoj podlozi, postavlja se termički i zvučni izolacioni sloj od stiropora, stirodura ili kamene vune koji. Materijal se pažljivo kroji oko cevi upotrebom skalpela. Izolacioni sloj se ne priljubljuje uz ivice zidova, već se postavljaju diletacione trake debljine 0,5-1 cm čime se krajevi štite od vlage a i sprečava se prenos zvuka na zidove. Nakon postavke stiropora preko celog poda, kompletna podloga se prekriva PVC folijom. Sada je pod pripremljen za izlivanje košuljice!

Pod pripremljen za izlivanje cementne košuljice
Pod pripremljen za izlivanje cementne košuljice

Cementna košuljica se uglavnom izliva mašinski što znači da smesa cementa, peska i vode se meša u mašini a zatim izbacuje pod pritiskom specijalnim crevom na podnu površinu. Za izbacivanje smese cementne košuljice na podlogu se koristi dispenser ili top, uređaj koji smesu izbacuje vertikalno na podnu površinu.

Nakon toga masa se ravnomerno rasprostranjuje ravnjačama i letvama po površini. Nakon nivelisanja dolazi na red izravnjavanje koje obezbeđuje potpuno ravnu i glatku površinu poda. Ovo izravnjavanje naziva se još i perdašenje i izvodi se specijalnom rotirajućom mašinom, popularno nazvanom šlajfericom.

Izlivanje košuljice u dva nivoa

Vrlo je bitna da se košuljica niveliše u dva nivoa ukoliko se na jednom delu prostorije postavlja parket a u drugom pločice. Ovo je slučaj kod kuhinja u sklopu dnevne sobe gde debljina pločice može biti manja od debljine parketa. Zbog toga je nivo košuljice viši u delu kuhinje kako bi posle postavke pod bio u istom nivou.

Izlivanje cementne košuljice u dva nivoa
Izlivanje cementne košuljice u dva nivoa

Dozvoljena vlažnost

Nakon sušenja, koje traje oko 28 dana, podloga je spremna za postavku parketa i pločica. Vlažnost cementne košuljice ne bi trebala prelaziti 2,5%. Kako bi se ubrzao proces sušenja, mogu se koristiti specijalne mašine za isušivanje koje isuše stan prosečne površine 60 m2 od 6 do 8 dana.

Kolika je minimalna debljina cementne košuljice

Da ne bi dolazilo do pucanja podloge, košuljica ne bi trebalo da bude tanja od 3,5 (4) cm.

Optimalna debljina košuljice je 5 cm. Kada se na ovo doda debljina stiropora 2-3 cm i debljina završne podloge (pločice ili parket) 2 cm, to znači da je debljina ravnajućeg sloja sa izolacijom i podom oko 9 cm.

Cena izrade cementne košuljice

Cena izlivanja cementne košuljice zavisi od veličine površine. Ukoliko se radi o površini jednog stana, orijentaciona cena košuljice debljine 5 cm je od 9 do 12 evra/m2 + cena izolacije 4 evra/m2. U ovu cenu uključene je i rad i potreban materijal.

Ukoliko je pre postavke nove košuljice, potrebno da se oštema stara košuljica i odnese šut ovo će vas koštati oko 6 evra/m2.

Tekst i fotografije preuzete sa www.gradnja.rs