Kako se zimske gume ponašaju po vrelom asfaltu?

Ljudi ne prihvataju pravila tek tako, pogotovo mi iz ovih balkanskih područja. Definitivno volimo da nam se objasni, da u našoj glavi to objašnjenje sadrži neku elementarnu logiku inače nećemo se povinovati tim pravilima, po cenu da platimo kaznu. Jedno takvo pitanje je: Zašto zimske gume ne treba koristiti leti?

Zimske gume su obavezne u periodu od 1. novembra do 1. aprila
Zimske gume su obavezne u periodu od 1. novembra do 1. aprila

Postoji mnogo razloga zašto zimske gume ne treba koristiti leti, a bezbednost je na prvom mestu. Kao što su letnji pneumatici nebezbedni po snegu i ledu, tako su i zimski nebezbedni na usijanom asfaltu. Takođe, savetujemo vas i kako da ih sačuvate do naredne zime. Razlika između zimskih i letnjih guma nije samo u dubini i vrsti šare, već i u materijalu od kojeg su napravljene.
Letnje gume su izrađene od mešavine koja se odlično ponaša pri visokim temperaturama, ali se zato zimi stvrdnu i veoma loše koče i skreću čak i na apsolutno suvom asfaltu pri niskim temperaturama.

Zimskim gumama ne odgovaraju letnje temperature
Zimskim gumama ne odgovaraju letnje temperature

Zimske gume su napravljene od mekše smeše, koja zadržava dobre karakteristike i kada temperatura ode daleko ispod nule, pri čemu karakteristična duboka šara pomaže da „kopaju“ kroz sneg i bolje „grebu“ po ledu. Međutim, upravo te prednosti zimskih guma u zimskom periodu postaju veoma ozbiljne mane kada temperature odu visoko u plus.

Glavni razlozi

  • Brže se troše – zimske gume su napravljene od mekše smeše, koja se pri visokim temperaturama znatno brže troši, naročito pri oštrom kočenju, skretanju i ubrzavanju. Dakle, brže će „oćelaviti“, pa ćete ranije morati da kupite nove.
  • Lošije koče – ozbiljno produžavaju put kočenja, što pri višim brzinama može da dovede do udesa koji biste mogli da izbegnete da ste imali letnje gume. Tada ne samo što niste uštedeli ne kupivši letnje pneumatike, već ste se bacili u veoma ozbiljan trošak
  • Lošije ponašanje u krivinama i pri oštrim manevrima – slično kao kod kočenja, zbog specifične smeše koja suviše omekša pri visokim temperaturama, jednostavno ne mogu da „drže“ asfalt kao što to mogu letnje. Takođe veća mogućnost udesa
  • „Ispeku“ se – visoke temperature trajno menjaju karakteristike materijala od kojeg su napravljene zimske gume. Kada dođe zima, one više neće imati odgovarajuće karakteristike. Dakle, dvostruka šteta – potrošiće se šara, a ono što ostane od nje, na zimu neće „raditi“ onako kako bi trebalo
  • Veća potrošnja goriva – zimske gume generalno imaju veći otpor kotrljanju, a kada se leti „razmekšaju“, to još više dolazi do izražaja

Propisi

Niko vam ne zabranjuje da leti vozite na zimskim gumama – dakle, možete da ih koristite bez obzira na doba godine, datum, temperaturu, vremenske uslove… Zimske gume su obavezne u periodu od 1. novembra do 1. aprila, ali samo kada je na kolovozu sneg, led ili poledica.

Zimske gume su napravljene od mekše smeše, koja se pri visokim temperaturama brže troši
Zimske gume su napravljene od mekše smeše, koja se pri visokim temperaturama brže troši

Gde je temperaturna granica?

Stručnjaci kažu da je 7 °C temperatura koja bi trebalo da posluži kao odrednica kada treba menjati zimske i letnje gume. Naravno, ovo nije strogo pravilo, pošto u toku noći i rano ujutro temperatura može da bude 1 °C, a da posle podne skoči do 15°, pa uveče opet krene naniže…

Isplativost dva kompleta guma montiranih na felne?

Ako zamena i balansiranje četiri gume košta 2.000 do 2.500 dinara, što radimo dva puta godišnje, dolazimo do sume od 4.500 do 5.000 dinara godišnje. Četiri nove čelične felne za zimske gume mogu da se kupe za npr. od 4.000 do 5.000 po komadu – ukupno 16.000 do 20.000 dinara.

Dakle, recimo da će se investicija isplatiti za 3-4 godine. Ne treba zaboraviti i da pritom možemo sami, kad god poželimo, da pređemo sa zimskih na letnje i obrnuto, bez plaćanja i čekanja.
Pomenimo i da na ovaj način čuvate aluminijumske felne, čiji lak može da se ošteti u zimskim uslovima (led, rizla, so…), a možete i da uzmete drugačiju kombinaciju guma/felna, npr. sa užom gumom višeg profila, što će pomoći probijanju kroz sneg.
Upozoravamo, u promenu dimenzija pneumatika se ne upuštajte ukoliko niste dobro upoznati sa tom problematikom!

Prethodni tekstKakav pod, takav i status – Drveni podovi u starim kućama
Sledeći tekstSchönox PROGRAM