„Crni petak“ je dan za novi tepih

Da, da drage moje, mi žene patimo od šoping groznice, pogotovo petkom, pogotovo kada je “crni petak”. I kada kažemo kupovina, mnoge pomišljaju da kupe još jedne pantalone koje neće imati sa čim da usklade ili još jednu dečiju igračku koja će biti još jedna promašena investicija. Imam bolju ideju. Kupite tepih. Tepih greje u zimskim noćima, divno je mesto za igru ili za sedenje u tišini kada se završi dan. Ako je predlog usvojen, evo i nekih saveta da ne pogrešite kao sa pantalonama ili igračkom.

1. Razmislite o materijalu i sobi za koju kupujete

Izbor materijala je veliki pa pre odlaska u salon tepiha dobro razmislite koji materijal najbolje odgovara vašem stilu života i navikama porodice. Tepisi mogu biti tradicionalni od vune ili pamuka, ali i od bambusa, lana, jute. Tepisi od jute otporniji su kao i sintetički tepisi koji su jeftiniji i ne upijaju nečistoće. Sintetički tepisi dobar su odabir za ljubitelje ljubimaca, ali i za one koji žele jednostavno održavanje tepiha. Tepisi od vune i pamuka daće toplinu prostoru, ali budite oprezni jer lakše upijaju nečistoće, pa razmislite koju prostoriju u stanu želite da obogatite njima.

2. Razmislite šta želite postići tepihom

Ukoliko tepihom ujedno želite i da sprečite izazivanje buke, najbolji izbor su vuneni tepisi koji su mekani i najbolje prigušuju korake. Svakoj prostoriji daju toplinu, a mogu se dobro uklopiti u moderno i tradicionalno nameštenoj prostoriji. Ukoliko tepisi služe za dekoraciju, dajte mašti na volju, pa nakon što uredite sobu i dodate detalje dobro razmislite koji uzorak, stil i materijal bi se najbolje uklopio u stil stana. Tepisi od bambusa i jute prostoru će dati ‘morski ugođaj’ i podsetiti na romantične kuće na plaži, što priznaćete, dodatno greje u zimskim, hladnim noćima.

3. Sve prostorije zaslužuju tepih

Hodnik kao ulaz u domu mnogi smatraju mestom na kojem tepisi nisu dobrodošli upravo zbog direktnog ulaska i teškog održavanja. Međutim uska staza na ulazu u dom može i te kako utopliti i dati mu novi šarm. Kako bi gostima dali do znanja da ulaze u dom ‘ bez cipela’ na vidljivo mesto stavite malu klupicu i kućne papuče.

4. Pazite na odnos cene i kvaliteta pri kupovini

Tepih treba kupovati zavisno od kućnog budžeta, ali i nameni prostora. Važno je za koji prostor ili dom ga kupujete. Da li ćete ga upotrebiti u vikendici, stanu koji iznajmljujete ili za vaš dom. Ukoliko ga kupujete i želite da što duže traje i ne planirate da ga menjate sa dolaskom novih trendova onda izdvojite veću količinu novca. Danas je dan sniženja stoga danas je idealan dan da “usvojite” novi tepih.

Uživajte!