Električni alati za obradu i rad sa materijalima od drveta

Alatima za obradu drveta namenjeni su poslovima hoblovanja, testerisanja, turpijanja, brušenja, uvrtanja šrafova itd. Olakšavaju proces obrade materijala od drveta i ubrzavaju radove. Mogu raditi na električni ili akumulatorski pogon, praktični su i jednostavni za upotrebu.

Mnogi početnici koji žele da počnu da se bave obradom drveta, bilo u vidu hobija ili profesionalno, oklevaju jer ne mogu da priušte sebi sve potrebne elektične alate za taj posao. Recimo, ako želite da zamenite parket u vašem domu, električnim alatima ćete taj posao mnogo brže završiti nego akumulatorskim. Prilikom obrade drveta električni alati su praktičniji za upotrebu nego akumulatorski, jer nikada nećete ostati bez izvora energije koji je potreban alatu za rad.

Srećom, nije neophodno da potrošite bogatstvo kako biste započeli sa obradom drveta. U nastavku teksta donosimo vam sedam osnovnih električnih alata za obradu drveta, koje treba da imate bilo da ste stolar-amater ili profesionalac. Sa ovim moćnim pomagalima moći ćete da se uhvatite u koštac sa gotovo svakim projektom koji uključuje obradu drveta:

Električna kružna testera

Dok neki ljudi smatraju da je kružna testera više stolarski alat nego fini alat za obradu drveta, drugi se ne bi složili. Ne postoji svestraniji osnovni ručni električni alat od kružne testere. Kada se koristi sa ravnom ivicom, kružna testera može biti precizna kao stona testera i može da se nosi sa dosta istih zadataka, uključujući precizno sečenje drveta za podove. Kada radite na poslovima obrade drveta, kvalitetna kružna testera bi trebalo da bude prvi ručni električni alat koji se kupuje.

Električna bušilica

Kada govorimo o osnovnim električnim alatima za obradu drveta, bušilica sa kablom za strujno napajanje je svestranija i moćnija nego akumulatorska. Akumulatorski alati imaju prednost što su prenosiviji, ali električne bušilice su često povoljnije i mogu učiniti više od akumulatorskih. Postoje neke opcije koje treba uzeti u obzir kada birate električnu bušilicu sa kablom, na primer veličinu stezne glave, da li želite steznu glavu sa ključem ili bez ključa, udarnu, ugaonu ili vibracionu bušilicu i td. Elekrična bušilica će vam dobro doći za mesta na drvenom podu gde su vam potrebne rupe – za radijatore, kablove itd.

Električna ubodna testera

Treći osnovni alat za početnike je ubodna testera. Ubodna testera omogućava korisniku da seče zakrivljene i kružne šare na drvenim pločama. Idealno rešenje ukoliko želite mozaik na vašem drvenom podu, koji ćete dodatno ukrasiti površinskom obradom. Dok je tračna testera preciznija i može da seče deblji materijal, ubodna testera može biti savršeno efikasna za početnike. Kako biste postigli svestranu upotrebu izaberite ubodnu testeru sa orbitalnom akcijom koja vam dobro leži u ruci i ima sistem za laku promenu sečiva.

Elektična brusilica

Sledeći najvažniji osnovni ručni električni alat koji svaki početnik treba da kupi je električna orbitalna ili vibraciona brusilica koje pružaju različite efekte obrade drveta koje su naročito primetne na drvenim podovima. Orbitalne brusilice koriste diskove za brušenje pričvršćene na kuku i petlju. Nasumično kretanje u orbiti neće ostaviti šare i ogrebotine na radnoj površini, kao što bi mogle učiniti druge vrste brusilica. Ključ za pravilno brušenje upotreba progresivno sitnijih brusnih materijala, stoga bez obzira za koju vrstu električne brusilice da se odlučite postarajte se da nabavite zalihe brusnog papira ili diskova.

Električna stona testera

Jednom kada imate četiri gore pomenuta ručna električna alata u svom arsenalu i kada se naviknete i savladate njihovu upotrebu, vreme je da napravite svoju prvu (i verovatno najvažniju) veću kupovinu alata. Električna stona testera je esencijalni alat za obradu drveta. Snaga stone testere je njena sposobnost da seče materijale sa savršeno ravnim ivicama, što je posebno bitno kod parketa, gde treba da postignete savršeno uklapanje. Takođe može da napravi bilo koji rez koji želite, uključujući uglove, kosine, pa čak i žlebove.

Poželećete da kupite najbolju stonu testeru koja je u okviru vaših finansijskih mogućnosti, jer će ovaj alat biti srce vaše radionice za obradu drveta u godinama koje dolaze.
Električna potezna testera

Nakon što ste odabrali savršenu stonu testeru za obradu drveta, sledeća velika kupovina koju bi trebalo da razmotrite bila bi potezna testera. Iako nije tako skupa kao kvalitetna stona testera, potezna testera je od neprocenjive vrednosti za sečenje uglova (košene, zakošene i složene rezove). Potezna testera treba da vam omogućava da nagnete glavu motora u dva smera, tako da možete da sečete ravne uglove, kao i koso zakrivljene (složene rezove). Idealna je za sečenje drveta za cik cak parkete, ali i za brodske podove.

Testera od 25 cm biće dovoljna za mnoge početnike, ali testera od 30 cm će proširiti vaše mogućnosti. Neki modeli imaju klizne glave testere koje vam omogućavaju da sečete uglove i poprečne rezove na daskama širine do 40 cm.

Električna glodalica

Poslednji alat koji se preporučuje za svakog početnika je kvalitetna glodalica. Mnoge glodalice koje su danas dostupne nude dve različite baze (stacionarnu bazu i uranjajuću bazu). Ali za većinu početnika će kvalitetan stacionarni osnovni model rešiti veliki broj zadataka – a može se montirati i na sto, ako odlučite da investirate u jedan. Karakteristike koje treba da obratite pažnju prilikom kupovine električne glodalice su: jačina motora, elektronske kontrole promenljive brzine, mehanizam za meki start i steznu cev koja se lako menja.

Osnovni električni alati za obradu drveta omogućiće vam da jednostavno i precizno obrađujete drvnu građu, bilo da menjate dotrajali laminat drvenim podom ili pravite novu kuhinju, štedeći vaše vreme i energiju. Počnite sa osnovama, a vremenom, kako vaše iskustvo i znanje budu rasli, ćete nadograđivati vašu bazu alata.