Drevni element u modernim domovima

Mozaik je veština, ali i umetnost, stvaranja slika pomoću malih komadića obojenog stakla, kamena ili drugih materijala. Ova tehnika je prvenstveno dekorativna i najčešće se primenjuje u enterijerima, međutim, upotreba mozaika se može primetiti i u eksterijerima. Većina mozaika napravljena je od malih, pljosnatih i skoro kockastih komadića kamena, stakla, keramike koji se zovu tesere. Ali, mozaici, i to posebno podni mozaici, mogu biti napravljeni i od malih, okruglih komadića kamena. Ako je u pitanju ovakav mozaik onda ga zovemo mozaik od oblutaka.

Mozaik je drevna tehnika dekoracije. Prvi mozaici datiraju još iz doba Mesopotamije i to još iz 3. veka pre naše ere. Ovi prvi pronađeni mozaici se sastoje od kamenčića, školjki i slonovače.

Mozaici važnost dobijaju za vreme antičke Grčke gde se u arheološkim iskopavanjima često nailazilo na podove od mozaika koji su imali inkorporirane veoma interesantne slike i bordure koje kao da su gledale u budućnost i oponašale današnje tepihe. Mozaici su za vreme antičke Grčke uglavnom krasili podove vila bogatih Grka.

Međutim, mozaici svoj uspon dostižu za vreme Rimljana kada je ova tehnika postala izuzetno popularna i kada je počela da se široko upotrebljava i razvija. Fantastični podovi od mozaika nalaženi su u rimskim vilama na prostoru širom nekadašnjeg Rimskog carstva. Mnogi podni mozaici iz Severne Afrike se još uvek mogu videti u mnogobrojnim muzejima Tunisa i datiraju iz perioda od 2. do 7. veka naše ere.

Kasnije, dolaskom hrišćanstva, mozaici se najčešće koriste kao zidna dekoracija i to najviše u crkvama i sakralnim objektima. Mozaik je u ovom periodu bio najviše izrađivan na zidovima, stubovima i tavanicama crkava i drugih sakralnih objekata. U ovom periodu se može primetiti i primena skupocenih materijala kao što su zlato i drago kamenje prilikom izrade mozaika. Slike koje su izrađivane najčešće su prikazivale priče iz biblije i prikaze iz Hristovog života.

Kao i u drevnim vremenima, i danas je mozaik ekskluzivan element za koji je potrebno izdvojiti izvesnu sumu novca. Zašto je ovo baš tako? Odgovor leži u činjenici da je tehnika postavljanja mozaika veoma zahtevna a ni materijal nije baš jeftin. Danas, doduše, postoje već napravljene mozaik ploče od keramike, porcelana, stakla i drugih materijala koje se ugrađuju kao i keramičke pločice a imaju izgled mozaika kada se postave.

 

Postoje različite tehnike postavljanja mozaika a danas se na tržištu mogu naći i mozaik-ploče kao i specijalne mozaik-trake. Mozaik-ploče se ugrađuju poput keramičkih pločica, dok mozaik-trake predstavljaju elemente mozaika koji su pričvršćeni na specijalnu bazu i koje se postavljaju tako što se pažljivo utiskuju u prethodno pripremljenu podlogu i zatim zalivaju određenim materijalima i poravnavaju.

Iako često mozaik izgleda veoma delikatno i osetljivo, ono što je kod ove podne obloge dobro je da je vrlo dugotrajna i otporna na habanje. Upravo iz ovih razloga mozaik je podna obloga koja se često bez ikakvih bojazni koristi u kupatilima, kuhinjama ili predsobljima, u svim onim prostorima gde se može očekivati velika frekvencija prolazaka kao i velika izloženost vodi i vlazi.

Podovi i zidovi od mozaika mogu bilo koju prostoriju ispuniti osećajem ekskluzivnosti i luksuza ali upravo zbog tehničkih karakteristika ove površine, mozaik se najčešće koristi u kupatilima, kuhinjama i predsobljima. Mozaici u javnim prostorima često se sreću u foajeima luksuznih hotela ili poslovnih prostora, na bazenima i u različitim tipovima javnih kupatila.

Ovakva upotreba mozaika na luksuznim mestima i lokacijama samo podvlači njegovu ekskluzivnu notu i čini da u kupatilima, predsobljima i kuhinjama u domu mozaici udahnu ton elegancije i glamura kakav se sreće samo u veoma skupim hotelima, spa-kupatilima i velnes centrima.

Same mozaik ploče mogu doći u različitim dimenzijama, od veoma malih do većih ploča poput keramičkih. Takođe, ploče mogu biti i različitog oblika, ali su najčešće u pitanju kvadrati ili pravougaonici. Najčešće se radi o prethodno izrađenim mozaik-pločama u različitim dimenzijama.

Materijali od kojih su napravljeni mozaici takođe mogu biti različiti: kamen, keramika, staklo, porcelan, granit, mermer… izbor je zaista raznovrstan i širok. Isti mozaik ne samo da može sadržati komade od različitih materijala već oni mogu biti i na različit način obrađeni. Na primer, kako bi se izbeglo da pod od mozaika bude klizav, pojedini delići mozaika mogu biti izuzetnio sjajni zbog estetike dok su drugi izbrušeni i ne kližu se.

Često se stakleni komadići u mozaiku stavljaju kakao bi ceo mozaik naglasili i dali mu posebnu dozu glamura. Ovi komadići mogu činiti veći deo mozaika ili se pojavljivati samo mestimično.

Mozaik na vašem podu, ili uopšteno u enterijeru, može imati mnogo prednosti. Najveća je, naravno, estetska. Ukoliko želite izuzetno lep pod koji će svakoga ostaviti bez daha i koji će izgledati veoma skupo i luksuzno onda je prava stvar opredeliti se za pod od mozaika, kao i za druge elemente od ovog materijala.

 

Održavanje je veoma lako. Kao i keramičke pločice, mozaik nije porozan i otporan je na sve hemikalije. Nedostatak mozaika u smislu održavanje je što se na njemu dosta brzo mogu primetiti zaprljanja, međutim, upravo će ovo biti povod da se pod od mozaika češće održava tako da će se njegova svežina duže očuvati.

Međutim, samo održavanje je veoma lako – mozaik se može očistiti i samo vlažnom krpom. Možda će veća opreznost sa hemikalijama za čišćenje biti potrebna ukoliko je mozaik od mermera, granita ili prirodnog kamena, ali u većini slučajeva sasvim nesmetano ćete moći da očistite površinu mozaika bilo kojim sredstvom za čišćenje ukoliko se za time ukaže potreba.

Mozaik je ekološki materijal. Da, verovali ili ne, upravo je tako. Za izradu mozaika često je potrebno i do tri puta manje energije. Takođe, reciklaža je kod izrade ovog elementa veoma uobičajena praksa – mali delići koji idu u mozaik, pogotovo stakleni, dobijeni su upravo reciklažom ove sirovine.

Ukoliko kupujete ekološki mozaik, to ćete verovatno i znati, pošto se danas proizvođači veoma ponose ekološkim tehnologijama koje koriste i trude se da ovo naširoko oglase.

 

Mozaik će, takođe, biti veoma dugotrajan izbor za vaš prostor. Bilo koji oblik mozaika da birate, kao i kod pločica, biće naglašeno da li se radi o elementima za pod ili za druge delove prostora.

Podni mozaici imaju veću izdržljivost i otporniji su na habanje i u ovakvim mozaicima čak će i stakleni delovi vrlo lako i dobro odolevati eventualnim lomovima. 

Svetlucavost i zavodljivost površine je posebna prednost mozaika. Čak i ukoliko se radi o tamnoj površini, svaki pojedini delić će reflektovati svetlost. Ovo će doprineti veoma svetlom i otvorenom utisku u prostoru koji nećete moći da nađete ni kod jedne druge podne površine.

Bez obzira na veličinu ovog elementa, on je oduvek bio visoko uvažavan i cenjen, i često je predstavljao znak luksuza i prestiža. Ni danas nije drugačije: mozaici su skupoceni elementi prostora koje često u velikim formatima i ekskluzivnim i luksuznim materijalima samo izuzetno bogati ljudi mogu da priušte.

Mozaici se mogu koristiti na svim elementima: na podovima, zidovima, plafonima, stubovima. Oni imaju prevashodno dekorativnu funkciju i mogu prekrivati cele površine ili samo delove površina, ali se ovaj dugotrajni materijal otporan na habanje i vlagu pokazao se kao veoma dobar i po svojim tehničkim karakteristikama.

Autor teksta: Irma Talović