Dekoracija dvorišta – Malč, oblutci i rizla

Pejzažna arhitektura, svakim danom postaje sve jača, zastupljenija i sve bogatija, budući da se sve više okrećemo prirodi, boravku u njoj i njenoj pozitivnoj energiji. Pejzažne arhitekte nastoje da stvore najlepše, najfunkcionalnije i najudobnije prostore u kojima ćemo naći mir.

Sa druge strane, ako ste laik, ali kreativac, umetnička duša kojoj je slaganje boja, predmeta i oblika svakodnevica. Ako imate širu sliku i vidite dalje i napred, vama je lako da iskrojite novu sliku na starom prostoru. Ako ste kreativac, vi radite iz sebe, sa dušom, punog srca i tu su greške retke.

Pejzažna arhitektura i uređenje dvorišta
Pejzažna arhitektura i uređenje dvorišta, malč i dekorativni kamen

Naime, sve zelene površine je neophodno očistiti, osvežiti ili im potpuno promeniti izgled. Da bi sav taj posao bio obavljen profesionalno i kako treba, bilo bi dobro konsultovati pejzažne arhitekte, ljude čija je profesija oblikovanje i uređenje pejzaža.

Oblutci i rizla

Kada u dvorišu, parku ili bilo kojoj zelenoj površini želite da naglasite borduru, da istaknete neki detalj ili da oivičite leje tu su rizla i oblutci. Prirodan izgled koji na taj način dobijate, samo će povećati estetski i lični doživljaj prostora. Pored detalja, rizla i oblutci se koriste za potpuno prekrivanje prostora oko bazena, stepenice ili deo predviđen za odmor.

Da bi pružili potpuni ugođaj, neophodno je napraviti dobru „ugradnju“. Naime, na betonsku podlogu sa ivičnjacima posipa se deblji sloj rizle sa blagim nagibom kako bi se omogućio odvod vode. Sa druge strane, podloga može biti i zemljana u koju se nabija sloj tucanika, a potom se kao završna podloga stavljaju oblutci. Iako je što se tiče odvoda vode ovo bolja varijanta jer ima dreniranje u zemlju, sa druge strane ova podloga može biti nestabilna ukoliko nema ivičnjake.

Malč i dekorativni kamen za uređenje prostora oko drveta
Malč i dekorativni kamen za uređenje prostora oko drveta

Oblutci i rizla prostoru daju toplinu, ušuškanost i povratak prirodi. Upravo zbog toga su nezaobilazni materijal pejzažnih arhitekata.

Malč

Površinska podloga ili prekrivač od ostataka kore drveta, najčešće četinara, borovih iglica, slame, lišća i u ovom slučaju je organskog porekla. Međutim, malč može biti i od komadića gume, sitnih kamenčića, kamene lave, kada je neorganskog porekla. Malč, bez obzira na poreklo, danas je jedan od najčešće korišćenih materijala u pejzažnoj arhitekturi. Razlozi su mnogobrojni. 

Prvenstveno, odličan je dekorativni materijal koji razbija monotoniju boja, najčešće zelene, ukoliko je u prostoru samo zelenilo bez cveća. Održava vlagu i optimalnu temperaturu zemljišta. Odličan je u borbi protiv korova, sprečavajući njihov rast. Takođe, pored visokog estetskog značaja, organski malč se vremenom raspada i čini prirodno đubrivo zemljištu na kome se nalazi. Sa druge strane, ukoliko je neorganskog porekla, malč je dugogodišnja postojana spoljašnja podloga koja se ne mora često menjati.

Malč u dvorištu
Malč u dvorištu

MALČ SE DANAS KORISTI kao dodatna podloga oko drveća, kao kontrast zelenim površinama, kao odlična podloga za šetnju i trčanje na trim stazama. Malč je nežan, mekan materijal koji se koristi i na dečijim igralištima, pogotovo oko klackalica, ljuljaški i drugih sprava, radi bezbednosti i što bezbolnijeg pada. Ako bismo morali da istaknemo, malč se najčešče koristi uz drvene predmete ili dodatni eksterijer.

Autor teksta: Snežana Trtica Graovac, novinar

Prethodni tekstBehaton staze u našem parkiću
Sledeći tekstPolaganje keramike na novim terasama