PITALI SMO Aleksandra Čolića iz kompanije Bimeco doo: Da li rast cena materijala utiče i na cene usluga?

O rastu cena građevinskog materijala razgovarali smo i sa Aleksandrom Čolićem, direktorom podopolagačke firme koja zastupa veliki broj renomiranih brendova –  kompanije Bimeco d.o.o. Kako nam je na samom početku rekao Aleksandar, kretanje cena građevinskih materijala je veoma ozbiljan problem, važna tema o kojoj se ne govori dovoljno.

Svi smo bili prijatno iznenađeni prošle godine kada su cene bile prilično niske a građevinska industrija cvetala. Na žalost, čini se da je građevina posledice pandemije osetila sa zakašnjenjem, u drugom talasu na koji niko nije računao.
Došlo je do velikih, siguran sam i prevelikih skokova na tržištu građevinskih materijala. Duplirane su cene metala, nemetala, drvne građe, stiropora, plastičnih sirovina i mnogih drugih proizvoda pa je lančano i sve ostalo poskupelo za bar 30%. Različiti razlozi se pominju, od cena transporta iz Kine do prekomernog štampanja dolara ali sasvim sigurno nisu svi realni i mnogi su pandemiju iskoristili da zarade više od realnog. Takav pristup mora imati i posledice, sledeći u lancu ostaje bez profita ili bez posla, a svi zajedno kreću strmom silaznom linijom.

Širok je izbor dezena prema katalogu pa se može uklopiti uz svaki enterijer
Širok je izbor dezena prema katalogu pa se može uklopiti uz svaki enterijer / foto: BIMECO doo

Dve su najveće posledice:
1. Firme koje su zaključile ugovore o snabdevanju sa preciziranim cenama su prošle najgore i većina je zatvorena. Lično poznajem nekoliko, svaka je imala 20 ili više radnika koji su otpušteni.
2. Poslova je sve manje jer ko nije morao da krene sa gradnjom odlučio je da odloži projekat i sačeka da se cene normalizuju. Projekti koji nisu mogli biti odloženi probili su predviđene budžete što je dovelo do problema sa naplatom potraživanja.

Bimeco doo je takođe bio prinuđen da podigne cene jer smo od svih dobavljača dobili nove cenovnike. Cene svih podnih obloga i lepkova smo morali podići za 10%, a cena naše usluge je nepromenjena.

BIMECO logo

BIMECO d.o.o.
Čika Stevina 8/2, 21000 Novi Sad
T. +381 21 3007 166
M. +381 62 332 532
office@bimeco.rs
www.bimeco.rs

Prethodni tekstNajčešće zablude o podnom grejanju
Sledeći tekstNajbolje rešenje za kancelarijski prostor