Reč urednika: Novo izdanje časopisa „Podovi“!

Poštovani,

Krajem prošle godine imali smo veoma oprezna i malo pesimistična predviđanja koja se odnose na građevinski sektor za 2023. godinu. Republički zavod za statistiku je objavio da je u januaru ove godine izdato 1.568 građevinskih dozvola, što predstavlja smanjenje od 7,9% u odnosu na isti period prethodne godine. Od ukupnog broja dozvola izdatih u januaru 76,7% dozvola odnosi se na zgrade, a 23,3% na ostale građevine. Ako još malo dublje uđemo u statistiku možemo primetiti da je već nekoliko meseci boj izdatih dozvola manji nego za isti mesec prethodne godine, ali su to i dalje jednocifrene brojke.

Tržište nekretnina je i dalje stabilno, a cene i dalje imaju blagi trend rasta. U razvijenim zemljama Evropske unije pojavljuju se naznake da bi ova godina u segmentu prodaje građevinskih materijala mogla biti lošija u odnosu na prošlu, a inflatorni trend se nastavlja, ali ipak usporava. Naši ljudi na takve informacije reaguju ulaganjem novca u nekretnine jer to vide kao jedinu opciju gde bi mogli plasirati svoj kapital, u stvari oni to vide kao sigurnu investiciju. To je svakako jedan od razloga zašto se pad potražnje za građevinskim materijalima ili uslugama kod nas ne smanjuje, a verujem da će se taj trend nastaviti i u ovoj godini.

Tržište podova i podnih obloga beleži konstantni rast cena, iako se prema nekim pokazateljima ovaj trend usporava, cene su drastično veće u odnosu na period pre 2-3 godine. Na stambenim objektima razliku u ceni će platiti vlasnici stanova, dok je deo prodaje podnih obloga koji se odnosi na renoviranje kuća ili stanova i blagom padu zbog manje kupovne moći. Ipak, u razgovorima sa našim klijentima stižu nam relativno optimistične prognoze od velike većine. U svakom slučaju, očekivanja su da će 2023. godina biti skoro uspešna kao i 2022. godina, koja je za većinu naših klijenata bila rekordna.

Razvoj tehnologije izrade, kao i pojava novih materijala su u poslednjih nekoliko godina obeležili industriju podova. Većina proizvoda doživljava određena unapređenja uz visok stepen ekološke svesti, a sve više možemo čuti da su u proizvodnji određenih vrsta podnih obloga korišćeni reciklirani materijali. Ipak, iako je na tržištu izbor podnih obloga nikada veći, nameće se pitanje, da li su inovacije u industriji podova, zaista uspele da izbalansiraju između estetike, funkcionalnosti, dugotrajnosti, ali i cene.

Časopis PODOVI broj 59, maj 2023
Časopis PODOVI broj 59, maj 2023

NOVO izdanje časopisa PODOVI
prelistajte klikom na LINK

U ovom broju posvetili smo nekoliko tekstova podopolagačima, koji su po nama ključni faktor u promociji industrije podova. Samo stručni i sertifikovan kadar će vaše snove pretvoriti u stvarnost, ili ćete samo na taj način dobiti kvalitetnu i trajnu podnu oblogu po vašem izboru. Cena njihovih usluga je takođe rasla u poslednjih nekoliko godina prateći rast inflacije, ali i manjak kvalitetnih podopolagača ili popunjenost termina kod nekih i po mesec ili dva unapred.

Čitamo se i dalje!
Predrag Rađen, urednik izdanja

potpis Predrag Radjen, urednik izdanja

Prethodni tekstintervju: Ivo Novak, AZEK® – Pravi projekti. Pravi ljudi.
Sledeći tekstKada se lavabo izrađuje prema vašim željama!