Biramo – svetlo ili tamno

Jedna od najvažnijih stavki prilikom uređenja enterijera jeste odabir adekvatne podne obloge, počevši od vrste podne obloge, pa sve do njene boje i teksture. Odabir podne obloge će u znatnoj meri odrediti celokupan identitet prostora, pa u skladu sa tim treba biti poprilično obazriv prilikom donošenja konačne odluke.

Foto: DRVOPRODEX

Danas, sa neverovatnim i rapidnim napretkom tehnologije, susrećemo se sa raznovrsnim podnim oblogama koje poseduju fantastičan dijapazon najrazličitijih boja i tekstura koje će u znatnoj meri definisati karakter prostora u kom se postavljaju. Najosnovnija podela od koje možemo krenuti kada su podne obloge u pitanju jeste njihova boja – da li su to svetle ili tamne podne obloge. U zavisnosti od toga koji efekat želite da postignete u vašem prostoru, zavisiće i odabir adekvatne boje podne obloge, a svaka od njih ima svoje prednosti i nedostatke koje je potrebno prilagoditi željenom prostoru.

Prvi i osnovni faktor na koji se moramo osvrnuti prilikom odabira svetlog / tamnog poda jeste osvetljenje prostora, prvenstveno prirodno osvetljenje, a pored toga i veštačko koje se predviđa ili već postoji u prostoru. Osvetljenje igra jednu od najznačajnijih uloga u dizajnu enterijera, jer pomoću njega možete da kreirate šta god poželite – igre svetlosti i senke, svetlog i tamnog doprineće sofisticiranosti i kvalitetu vašeg prostora. U prostorima sa dobrim prirodnim osvetljenjem ne možete pogrešiti prilikom odabira poda, jer će se ovde podjednako dobro uklopiti i svetli i tamni podovi, pitanje je samo koji efekat vi želite da postignete, dok se za prostore slabije osvetljenosti preporučuju isključivo svetli podovi, kako sam pod ne bi dodatno ugušio prostor.

Svetli podovi značajno doprinose karakteru samog prostora, njegovoj jednostavnosti i sofisticiranosti

pločice velikog formata
Foto: Polet-Keramika doo/Nexe Grupa / Pločice velikog formata imaju svoj propisani način ugradnje

Svetli podovi

Kao što je prethodno i navedeno, osvetljenje je osnovni faktor od kog moramo poći prilikom odabira poda za određeni prostor. U prostore koji nemaju dovoljno prirodnog osvetljenja, ili ga ne poseduju uopšte preporučuje se postavljanje isključivo svetlih podova. Podovi svetlih tonova doprinose da prostor izgleda još svetlije i otvorenije, a ujedno ga čine i vizuelno većim nego što on to zapravo i jeste.

Pored osvetljenosti prostora značajnu ulogu zauzima i pravac postavljanja poda, naročito ako su drvene daske u pitanju. Postavljanjem poda u pravcu izvora dnevnog svetla dobićete utisak vizuelno veće i svetlije prostorije.

Svetli podovi značajno doprinose karakteru samog prostora, njegovoj jednostavnosti i sofisticiranosti, pa se često sreću kao nezaobilazni detalj u modernim, minimalističkim enterijerima. Sigurno ste se do sada susreli sa skandinavskim enterijerima koji su vas ostavili bez daha svojom elegancijom i jednostavnošću, a baš tome su u velikoj meri doprineli podovi svetlih tonova, kao i sveden i svetao nameštaj koji se savršeno uklapa sa podom.

tilezza
Foto: TILEZZA – Terra Divina Tortora FT 60×60 / Pločice velikog formata zasijaće u svom punom sjaju, samo ukoliko se postave onako kako pravila nalažu

Baš zbog svoje svetline i jednostavnosti ovi podovi mogu ostaviti utisak hladnog prostora za pojedine korisnike. Kako bi prevazišli ovaj nedostatak u enterijeru možete se slobodno poigrati sa njegovim ostalim elementima, kao što su boje zidova, nameštaj, tekstil i raznovrsna dekoracija, jer sa njima ne postoje ograničenja, a svaki od ovih detalja pojedinačno doprineće koloritu, estetici i toplini prostora. Svetle podove podjednako dobro možete kombinovati i sa svetlim i sa tamnim nameštajem, takođe, boje koje birate za vaše zidove, ili čak tapete mogu se kretati u širokom dijapazonu najrazličitijih boja, na vama je samo da zamislite.

Svetli podovi su zgodni za održavanje, naročito u prostorijama gde može doći do čestog prosipanja vode, kao što su kupatilo ili kuhinja, jer se na ovim podovima ne oslikava svaka kap vode koja ih je dotakla, kao što je to slučaj sa tamnim podovima. Tako da, kada birate podnu oblogu za vaše kupatilo preporuka je da se držite svetlijih tonova koji su zgodniji za održavanje. U malim i loše osvetljenim prostorijama, kao što su hodnici, svetli podovi su svakako u prednosti zbog osvetljenosti prostora, ali ono što se može podvući kao nedostatak ovih podova u prostorima gde se direktno ulazi iz spoljašnjeg prostora, je samo održavanje tih podova koje može zahtevati mnogo više pažnje nego u ostalim prostorijama.

Magic Floor d.o.o. drvene podne obloge
Magic Floor d.o.o. drvene podne obloge spavaća soba

Tamni podovi

U prostranim i dobro osvetljenim prostorijama ne možete pogrešiti sa odabirom tamnog poda, bilo da je u pitanju drvo ili mermer, kamen i mnogi drugi. Spoj tamnog poda i prirodnog osvetljenja dominiraće prostorom, a sam prostor će odavati utisak moći i stabilnosti, što sasvim sigurno nikoga ne ostavlja ravnodušnim.

Istraživanja pokazuju da prostori koji poseduju drvene podove tamnijih tonova odaju utisak istinske topline doma, za razliku od svetlijih, koji mogu delovati poprilično hladno. Ali i tu treba biti obazriv, jer neće podjednako dobar utisak ostaviti kameni ili mermerni pod i drvo. Za potpuni osećaj topline i ušuškanosti doma pravi odabir su drveni podovi tamnijih tonova, dok se mermer uglavnom preporučuje za javne prostore.

Ukoliko se u vašem enterijeru odlučite za taman pod, neophodno je obratiti posebnu pažnju prilikom odabira nameštaja, tekstila i dekoracije, kao i prilikom odabira boja ili tapeta za zidove. Uz tamne podove najbolje sa slažu svetli ili potpuno beli zidovi. Na ovaj način će vaš prostor i dalje delovati svetlo i prostrano.

Drvoprodex d.o.o. - Orahov višeslojni pod
Drvoprodex d.o.o. – Orahov višeslojni pod, 140mm, Selekt, lakirano

Ukoliko se odlučite za neke tamnije nijanse, vodite računa da to ne budu svi zidovi u prostoru, već samo pojedini koji će akcentovati deo enterijera. Preporučljivo je da to budu manje zidne površine kako bi prostor što više disao. Slično je i sa odabirom nameštaja i dekorativnih elemenata u prostoru. Poželjno je birati svetliji nameštaj, svetlije dezene tekstila, kako svaki od ovih elemenata ne bi dodatno opteretio prostor.

Sa tamnim podovima možete se poigrati i sa kontrastom u vašem prostoru, bilo da je u pitanju javni ili stambeni prostor. Taman pod, svetli zidovi i svetao nameštaj kreiraće savršen kontrasni enterijer, kao igra svetlosti i senke, crnog i belog, jin i jang. Spoj suprotnosti povezan u jednu koherentnu i smislenu celinu.

Pored mnogobrojnih prednosti ovih podova postoji i neka mana. Na tamnim podovima se vrlo jasno i lako uočavaju sve nečistoće, svaka trunka prašine, kapljica vode, što iziskuje njihovo učestalije održavanje. Takođe, svako oštećenje ovih podova u vidu ogrebotina ili ulegnuća, kada su u pitanju drveni podovi, su vrlo uočljiva. Crne ili tamne pločice visokog sjaja na sebi pokazuju i najmanju nečistoću, kao i svako spoljašnje oštećenje. Izrazito tamni podovi nisu dobar izbor za javne prostore velike frekventnosti, jer je habanje ovih podova u takvim prostorima znatno veće i veći je rizik za neka oštećenja. Takođe se trudite da tamne podove izbegavate u kupatilima, jer će ove površine iziskivati mnogo više vremena posvećenog održavanju nego što je to slučaj kod svetlih podova.

Intarzija iz 1922. godine je restaurirana i zaštićena Rubio® InvisibleProtector-om
Intarzija iz 1922. godine je restaurirana i zaštićena Rubio® InvisibleProtector-om

Zaključak

Kao što možete primetiti, svaki od ovih podova ima svoje prednosti i nedostatke, koji se mogu lako prevazići sa par adekvatnih saveta. Poznavanjem nekih osnovnih pravila o uređenju enterijera možete od vašeg prostora kreirati sve što poželite i zamislite. Evidentno je da ćete odabirom bilo koje vrste poda morati da uložite određeni trud za njegovo održavanje, kako bi sprečili isticanje nedostataka, a pre svega uticali na produžavanje veka trajanja samog poda. Odabir odgovarajućeg poda je polazna i osnovna stvar svakog kvalitetnog enterijera. Birajte mudro.

Autor teksta: Aleksandra Pavlović, mast.inž.arh.

Prethodni tekstNE PROPUSTITE! EURODOM potpuno besplatno renovira vaše kupatilo
Sledeći tekstPredstavljamo menadžera! Jelena Andrić Grafakos: Ona pomera granice u poslovanju