Zorka Keramika – Investicija vredna 15 miliona evra

Predsednica Narodne skupštine Republike Srbije Maja Gojković obišla je u ponedeljak, 17.decembra ove godine, fabriku keramičkih pločica „Zorka-Keramika“ u Šapcu, povodom najavljene investicije od 15.000.000 evra i otvaranju novih radnih mesta. Fabrika „Zorka-Keramika“ danas je najveći proizvođač keramičkih pločica u Republici Srbiji sa proizvodnjom od 4.200.000 metara kvadratnih na godišnjem nivou.

Predsednica Narodne skupštine Maja Gojković je naglasila da je „Zorka Keramika“ dobar primer moderne kompanije koja ide u korak sa trendovima, spremna da primenjuje nove tehnologije, kao i da kompanija ima veliki značaj za Srbiju, jer je najveći proizvođač keramike koja je našla tržište i izvan granica naše zemlje i ne samo u regionu, već i na veoma zahtevnim i konkurentnim tržištima EU.

Maja Gojković posetila kompaniju Zorka Keramika

– Namera ove kompanije, koja sada proširuje svoju prozivodnju i kapacitete, što će svakako dovesti i do otvaranja novih radnih mesta, pokazuje da je Srbija danas dobro i sigurno mesto za ulaganja – istakla je Gojković. Gojković je napomenula da je Srbija ove godine uvećela direktne strane investicije i to za više od 10 odsto u odnosu na prošlu godinu, a činjenica da investitori koji već rade u Srbiji žele da prošire poslovanje, najbolji je pokazatelj da su reforme i zakoni koje je Skupština donosila unapredili poslovni ambijent i istakla da će to ostati i dalje glavni zadatak države.

– Skupština Srbije je usvojila budžet za 2019. godinu kojim je, između ostalog, planiran rekordan rast kapitalnih investicija, što će omogućiti dalji razvoj zemlje. Stvorili smo uslove da Srbija danas ima ekonomski rast od 4,5 odsto – podsetila je Gojković. Farbrika „Zorka – Keramika“ će u narednom periodu proširiti svoj proizvodni kapacitet i otvoriti nova radna mesta.

– „Zorka – Keramika“ je najveća fabrika keramičkih pločica u Srbiji i jedina fabrika u zemlji koja ima tehnologiju rektifikacije pločica. Takođe, proizvodimo kvalitet „gres – porcellanato“, koji podrazumeva poseban način obrade i proizvodnje keramičke pločice. U poslednje dve godine proizvodimo premijum brend „Tilezza“ najsavremenijeg dizajna i formata, za koji postoji velika potražnja na tržištu, posebno za stambene projekte u Srbiji, ali i za izvoz. Zbog toga je doneta odluka da se izgrade novi proizvodni kapaciteti. Investicija od 15 miliona evra omogućiće povećanje proizvodnje od 3.000.000 metara kvadratnih, ali i novih 100 radnih mesta – kaže Markus Bogdanović, jedan od vlasnika fabrike „Zorka – Keramika“.

Maja Gojković u poseti fabrici

Fabriku keramičkih pločica „Zorka-Keramika“ u Šabcu i fabriku opekarskih proizvoda „Zorka-Opeka“ u Koceljevi, kupio je 2004. godine Austrijski konzorcium u okviru privatizacije industrijskog kompleksa Zorka Šabac. Fabrika keramičkih pločica danas zapošljava 300, a fabrika opeke 60 zaposlenih.

Čak 50 odsto proizvoda plasira se na inostrano tržište, prvenstveno u Mađarsku, Slovačku, Hrvatsku, Makedoniju, Bosnu i Hercegovinu, Crnu Goru i Italiju. Vlasnik fabrike je konzorcium Austrijskih biznismena, koji se generacijama unazad bave proizvodnjom građevinskih materijala.

www.zorka-keramika.rs

ZORKA-KERAMIKA d.o.o.
Bul. Mihaila Pupina 10v/1/114, 11000 Beograd
Fabrika keramičkih pločica u Šapcu – Hajduk Veljkova 1, 15000 Šabac, Republika Srbija
T. +381 15 361 000
E. keramika@zorka-keramika.rs
W. www.zorka-keramika.rs