Znate li koji su najpoznatiji podovi u svetu?

Stajanje i gledanje u pod, složiće se, neretko se vezuje za stiljdivost, neku nelagodu ili, ne daj Bože, na krivicu. Šta god da je u pitanju, jedan od najčešćih saveta je da podignemo pogled, osmelimo se, prihvatimo kritiku, ako je ima, nešto naučimo i uživamo u lepoti života koji nas okružuje. Međutim, a šta kada je ta lepota zapravo na samom podu, pa nam je pogled gotovo prikovan za isti? E, tada se stvari malo drugačije poimaju.

Ovde se ne radi o tepisima, parketima i laminatima u vašem domu, mada ne sporimo da imate podne obloge koje vas i okolinu ostavljaju bez daha. U ovoj priči fasiniranosti podovima, otišli smo malo dalje. Ovde mislimo na najpoznatije podove na svetu.

Katedrala u Sijeni

Iako ima kritika, čak i od vrsnih poznavalaca dizajna da je pod u katedrali u Sijeni ispresecan prugama, ograničen, pa čak i delom apsurdan to nije sprečilo da ova podna obloga postane umetničko delo. Uostalom o lepoti je diskutabilno i polemisati, nije li tako?

Međutim, ono što ovaj pod svrstava u svetske najpoznatije podove jeste vanvremenska, specifična, umetnička lepota koju su kreirali i dizajnirali različiti umetnici od 14. do 16. veka. Kako bi se dobila prava slika njegove veličine u estetskom smislu, na pod u katedrali u Sijeni se mora gledati odozgo sa višeg sprata da bi mogao da ispriča celu svoju priču. Ovaj pod je ogromno delo mozaika, koji se sastoji od 56 panela koji pokrivaju ogromnih 4.200m2. Impresivno, zar ne?

raznobojni mozaik pod
Mozaik podovi / Foto: freepik.com

Hodajući klavir kao najpoznatiji pod

Sigurno ste bar jednom kliknuli na video snimak u kome se prikazuju ljudi kako veselo skakuću i sviraju, naravno ukoliko znaju note, svoju omiljenu melodiju, na tzv. klaviru na podu. I bili ste oduševljeni tim snimkom. Bravo za sve one koji su imali priliku da i sami odskakuću na ovom podu nešto za svoju dušu..

Walking piano nalazi se u prodavnici Meisi u Njujorku i veliki je hit kod kupaca svih uzrasta. Ovaj jedinstveni i neverovatno veliki muzički pod je napravio Remo Saraceni i prvi put je postavljen u čuvenoj prodavnici igračaka FAO Schvarz u Njujorku 1982. Klavir je dizajniran da kombinuje ples, muziku i igru i to svakako čini.

Kada budete išli u Njujork, obavezno odsvirajte nešto na ovom podu. Biće to iskustvo za ceo život.

Holivudska staza slavnih

Budimo iskreni svako od nas je poželo da se prošeta, ali ne bi se ljutili i da se nađemo na čuvenoj Stazi slavnih, zar ne? Prvi put, ovaj svojevrsni pod na otvorenom predstavljen je 1958. godine. Ova znamenitost se proteže se na dužini od 2,1km duž Bulevara Holivud u Vajn ulice u dužini od 0,7km. Čuvena Holivudska staza sastoji se od 2700 ružičastih zvezdi izgraviranih na popločanim kamenim pločama za trotoare. Svaka zvezda dodeljena je određenoj ličnosti, od strane Holivudske trgovačke komore, za koju smatra da je dala lični doprinos razvoju oblasti u kojoj radi i doprinela industriji zabave.

Kako je ovaj pod, odnosno staza otvorena 24 sata, ali i kako je nadaleko čuvena atrakcija, uvek je posećena, te je bilo nužno da bude napravljena od izuzetno kvalitetnog materijala koji odoleva vremenu, ali i pritisku pogleda i koraka zainteresovanih ljudi.

Centar Hejdar Alijev

Kada su u pitanju podovi, dizajn je važan, a bitno je da ovaj dizajn odgovara ostatku okruženja u kojem se nalazi. Čuvena iračko-britanska arhitektica ove zgrade, Zaha Hadid, napravila je korak dalje. Ova svojevrsna umetnica u svojoj oblasti napravila pravu evoluciju u arhitekturi, ali i uređenju enterijera. Ona je kombinovala pod sa plafonom tako da situacija u enterijeru izgleda kao jedno neprekidno kretanje. Taj zakrivljeni stil koji proizilazi iz oštrih uglova krasi Centar Hejdar Alijev. Ovaj čuveni objekat nalazi se u Bakuu u Azerbejdžanu i njegova izgradnja trajala je punih pet godina.

Na kraju ostaje nam samo da zaključimo da nije važno samo gledati gore kako bi bio na putu do neke vrednosti i lepote, nekada i pogled na dole, na pod, daje lepotu izuzetne, da ne kažemo svetske vrednosti.