Završni sloj drvenih podova – Lakovi i ulja

Završni sloj je od izuzetne važnosti jer štiti površinu poda od svakodnevnog habanja i eventualnih ogrebotina i oštećenja. Kod nas na tržištu se najviše koriste lakovi za parket koji se nanose preko ugrađene parketske površine i ravnomerno raspoređuju po čitavoj površini.

Sloj laka će dugo vremena čuvati samo drvo u parketu od oštećenja, međutim, posle izvesnog broja godina ovaj završni sloj će biti neophodno zameniti i obnoviti i tada će se pristupiti brušenju i ponovnom lakiranju podne površine.

MAGIC FLOOR d.o.o. / Rubio Monocoat Oil Plus 2C
Foto: MAGIC FLOOR d.o.o. / Rubio Monocoat Oil Plus 2C

Ono što se u poslednje vreme sve više koristi kao završni sloj za podove od parketa su uljani premazi. Danas su ovi premazi u širokoj upotrebi. Prilikom premazivanja uljanim premazima parket dobija mat završni sloj, a sam premaz ne stvara neprobojni zaštitni sloj na površini parketa već prodire u samo drvo, a drvetu daje autentičan i prirodan izgled.

Parket je tokom vekova imao svoje mesto u svetu podova a vreme je pokazalo da ova podna obloga verovatno nikada neće izaći iz mode. Naprotiv, čini se da parketi vremenom postaju sve popularniji. Ove podne površine mogu biti veoma dugotrajne i imati izuzetne karakteristike kada je otpornost na habanje i oštećenja u pitanju.

Međutim, ono o čemu treba voditi računa je angažovanje profesionalnih lica prilikom ugradnje parketa kao i upotreba kvalitetnih materijala i sredstava za ugradnju, pre svega lepila i završnog sloja. Ukoliko je ugrađen na adekvatan način, pod od parketa može služiti generacijama blistajući jednakim sjajem.

Autor teksta: Irma Talović d.i.a.

Prethodni tekstKoji su nedostaci podova od plute?
Sledeći tekstPrirodni, ekološki i bezbedni – Osmo premazi