Vojvodina obnavlja regionalne pruge

Pruge Srbije definitivno iziskuju obnovu pa se uporedo sa izgradnjom kapitalne pruge Beograd – Budimpešta u Vojvodini izvode radovi na obnovi regionalnih pruga.

– Ove godine se rekonstruišu dve vojvođanske pruge, a u pitanju je pruga Subotica – Senta (38,5km) i pruga Kumane – Banatsko Miloševo (28,5km) – rekao je Nenad Stanisavljević iz Infrastruktura železnice Srbije i podsetio da je pruga Subotica – Senta izgrađena 1889. godine i poslednji put je remontovana 20-tih godina prošlog veka, te da je ovo razlog što je brzina vozova na ovoj pruzi bila 10 do 20 kilometara na sat, dok je nosivost bila 16 tona po osovini.

Stanisavljević je objasnio da će nakon rekonstrukcije pruga biti osposobljena za brzine od 80km/h i u teretnom železničkom saobraćaju i da će njena nosivost iznositi 22,5 tona po osovini, što je važno jer omogućuje da na ovoj relaciji saobraćaju duže i teže železničke kompozicije, a takođe i da će pruga imati strateški značaj, s obzirom da će predstavljati jedan od alternativnih pravaca za vreme izgradnje pruge za velike brzine Novi Sad – Subotica.

Izvor: RTV (Đuro Vukelić)