Polovni laptopovi, šta izabrati u 2022

Danas su računari i laptopovi dovoljno napredovali da mogu obavljati veliku većinu poslova koju smo naumili. Ukoliko želite da kupite laptop, polovni laptopovi možda mogu biti pravi izbor ukoliko se pažljivo izaberu.

Na tržištu se može naći veliki izbor polovnih laptopova pa je pravo umeće izabrati baš pravi model za sebe. Na web sajtu za online prodaju stvari kupujem – prodajem možete naći i veliki izbor polovnih laptop računara.

Da bi izbegli brzo zastarenje kupljenog laptopa trebalo bi se ipak držati nekog minimuma pri izboru laptopa.

Polovni laptopovi – nadogradnja

Jedna od mogućnosti je kupiti laptop i zatim ga nadograditi sa dodatnom memorijom i SSD hard diskom. Minimalna konfiguracija koja je preporučljiva za uzeti je sledeća :

  • Intel I3 procesor
  • 4GB DDR3 / DDR4 memorije
  • 500 GB hard disk
  • 15.6″ veličina ekrana

Preporuka je ubaciti još memorije tako da laptop ima 8GB DDR3 / DDR4 memorije i minimum SSD hard disk od 240GB. SSD hard diskovi su i do 10x puta brži od klasičnih hardova, tako da ćete dobiti znatno ubrzanje vašeg laptopa. SSD hard disk se može ubaciti umesto postojećeg hard diska ili se ubaciti umesto DVD uređaja u laptopu, jer CD i DVD uređaji se danas jako malo koriste a ukoliko je neophodno povremeno korišćenje, može se uzeti externi DVD ili Blu-ray rezač, koji takođe mogu biti polovni.

Polovni laptopovi
Polovni laptopovi, odličan izbor uz nadogradnju

Tako sastavljena konfiguracija laptopa bi imala sledeće karakteristike :

  • Intel I3 procesor
  • 8GB DDR3 / DDR4 memorije
  • 240GB SSD
  • 500 GB hard disk
  • 15.6″ veličina ekrana

Eksterna grafička kartica za laptop

Za naprednije korisnike je preporuka da laptop ima i USB-C priključak kako bi se kasnije mogao dodati i uređaj za externu grafičku karticu, čime bi ste skroz izbegli potrebu za kupovinom desktop računara a mogli bi ste igrati i sve najnovije naslove video igara ili koristiti polovan laptop za obradu video materijala, koji je dosta zahtevan posao i za naprednije desktop kompjutere.

Trenutno jedina mana je što su ova externa kućišta za grafičke kartice novotarija pa se teže nalaze polovna. Grafičku karticu, naravno, uzmete polovnu, npr AMD RX470.
Pogledajte ponudu externih kućišta za grafike na Amazonu :

Ekterna grafička kartica