Dizajn Pantone izabrao boju 2019. Posle ljubičaste na redu je…?

Pantone izabrao boju 2019. Posle ljubičaste na redu je…?

Pantone boja godine 2019. /Foto:dezeen.com

Ekspert za boje Pantone, koji bira boju godine još od 1999. izabrao je breskvu narandžaste boje nazvane Living Coral, ili Pantone 16-1546, kao boju godine za 2019.

Boju Živog korala Pantone opisuje kao „animirajuće i živopisne nijanse korala sa zlatnim podtonom koji energiše i oživljava“

Nakon 2018. godine boja „Ultra Violet“, koju je kompanija nazivala „dramatično provokativnom i promišljenom ljubičastom bojom“, ovogodišnja živa nijansa zlatne narandže ima za cilj da odražava „urođenu potrebu za optimizmom i radosnim potragama“ kao odgovor na društvene mediji i digitalne tehnologije. „Reagujući na zastupljenost digitalnih tehnologija i društvenih medija koji se sve više ugrađuju u svakodnevni život, tražimo autentična i impresivna iskustva koja omogućavaju vezu i intimnost“, objasnio je Pantone.

Međutim, ova boja već u startu je naišla na kritike, pa je javnost odmah osudila promovisanje ove boje koja podseća na koralne grebene jer su isti u opasnosti od uništavanja usled klimatskih promena.

Pantone, boja godine 2019

Što se simbolike tiče i tu je javnost imala zamerke. Naime, ono što je Pantone opisao kao nevinu i optimičtičnu pojavu koju izaziva ova boja, javnost je nazvala naivnom bez ikakvog optimizma, čak se išlo toliko daleko da su u simbolici koralne boje napravili poređenje sa jeftinim toalet papirom.

Koliko će ova boja zaživeti u enterijeru i da li će ući u naše domove kao ovogodišnja ljubičasta na velika vrata, ostaje nam da vidimo. Što se nas tiče, nama se dopada izbor Pantone-a. Šta vi kažete?

Deo teksta preveden sa stranice: www.dezeen.com