Pantone izabrao boju 2019. Posle ljubičaste na redu je…?

Ekspert za boje Pantone, koji bira boju godine još od 1999. izabrao je breskvu narandžaste boje nazvane Living Coral, ili Pantone 16-1546, kao boju godine za 2019.

Boju Živog korala Pantone opisuje kao „animirajuće i živopisne nijanse korala sa zlatnim podtonom koji energiše i oživljava“

Nakon 2018. godine boja „Ultra Violet“, koju je kompanija nazivala „dramatično provokativnom i promišljenom ljubičastom bojom“, ovogodišnja živa nijansa zlatne narandže ima za cilj da odražava „urođenu potrebu za optimizmom i radosnim potragama“ kao odgovor na društvene mediji i digitalne tehnologije. „Reagujući na zastupljenost digitalnih tehnologija i društvenih medija koji se sve više ugrađuju u svakodnevni život, tražimo autentična i impresivna iskustva koja omogućavaju vezu i intimnost“, objasnio je Pantone.

Međutim, ova boja već u startu je naišla na kritike, pa je javnost odmah osudila promovisanje ove boje koja podseća na koralne grebene jer su isti u opasnosti od uništavanja usled klimatskih promena.

Pantone, boja godine 2019

Što se simbolike tiče i tu je javnost imala zamerke. Naime, ono što je Pantone opisao kao nevinu i optimičtičnu pojavu koju izaziva ova boja, javnost je nazvala naivnom bez ikakvog optimizma, čak se išlo toliko daleko da su u simbolici koralne boje napravili poređenje sa jeftinim toalet papirom.

Koliko će ova boja zaživeti u enterijeru i da li će ući u naše domove kao ovogodišnja ljubičasta na velika vrata, ostaje nam da vidimo. Što se nas tiče, nama se dopada izbor Pantone-a. Šta vi kažete?

Deo teksta preveden sa stranice: www.dezeen.com

Prethodni tekstPluta – Zanemareni biser među prirodnim podovima
Sledeći tekstVANVREMENSKA privlačnost drvenih podova u stambenim prostorima