Komplementarni kontrasti: Orijentalni tepisi i ćilimi kao sastav moderne dekoracije stanova

Izvanredna je činjenica da se nešto tako bogato bojama, teksturom, dezenom i istorijom stapa potpuno neprimetno u skoro svaki dekor – čak i najmoderniji i najminimalističkiji. Ćilimi i orijentalni tepisi su oličenje eklekticizma, prepuni dezena za koji je potrebna hrabrost, a ipak su nekako suptilni i nenametljivi.

Orijentalni tepisi su otporni na mrlje i lepo izgledaju postavljeni preko mermera ili drveta, ili slojevito postavljeni preko nekog drugog tepiha. Ako više volite neutralne sobe, orijentalni ćilim može da obezbedi pravu meru u količini boje prisutne u vašoj sobi. Evo primera kako orijentalni tepisi i ćilimi mogu poslužiti kao pozadina i istaći se u modernom i savremenom dekoru.

Ponekad, vaš voljeni orijentalni ćilim može imati isti efekat kao umetničko delo. On unosi toplinu i priča priču. S obzirom na svoje bogate boje i često složene dizajne, neverovatno je koliko su persijski tepisi i ćilimi praktični. Orijentalni tepisi i ćilimi mogu dati sobi ugodan i još elegantniji izgled od modernog i tradicionalnog.

Postoji mnogo različitih vrsta orijentalnih tepiha. Određene vrste su evoluirale zbog karakteristika kao što su: lokacije nastanka, načina na koji su stvoreni, i dizajna samog tepiha.

Pitate se koji je najbolji način da očistite orijentalni tepih?

Odgovor je jednostavan: odnesite ga u profesionalni servis za čišćenje tepiha. Profesionalni čistači koriste napredne metode čišćenja koji dosežu duboko u vlakna tepiha i imaju specijalizovane vakuume, snažne sisteme za pranje i tehnike sušenja koje daju najčistije rezultate. Potrebno ga je profesionalno očistiti svake dve do tri godine. Bez obzira da li su alergeni problem u vašem domu, ipak je dobra ideja da se vaš tepih profesionalno očistiti svakih nekoliko godina radi prevencije.

Prethodni tekstVišeslojni masivni parket
Sledeći tekstKuvanje u kuhinjama sa linoleumom