Nove tendencije u uređenju kupatila

Kada je reč o detaljima kojima treba obogatiti prostor, kako u ovoj sobnoj kupaonici, tako i u onoj standardnoj za više korisnika, oni su jednom rečju – priroda….

Kupatilo, najintimniji deo svakog doma, poslednjih godina doživljava transformacije većim otvaranjem ka korisnicima i ka prirodi. Naime, najnoviji trendovi forsiraju rušenje klasičnih zidova, te spajanje onog što je do juče bilo strogo zatvoreno sa spavaćim sobama. Ili je to barem rezervisano za ono što zovete ličnim kupatilom, u koje ne puštate goste. Od kreveta u kome se izležavate tokom noći, do kade u kojoj se možete izležavati tokom dana, po novim rešenjima dele vas samo paravani, minimalni gipsani ili stakleni zidovi (zapravo poluzidovi od staklene cigle). Pri tom je kupatilo svetlih boja, najbolje belo, praćeno elementima koji asociraju na prirodu. Celokupni doživljaj u ovakvom ambijentu trebalo bi da odgovara onom u wellnes centru. Dakle, svakodnevna relaksacija, na koju ne trošite ni dodatno vreme, ni novac.

Kako je proleće doba kada se, realno, javlja najviše potreba za promenama, možda bi upravo kupatilo moglo da bude nešto na šta ćemo se ovih dana fokusirati. Odakle krenuti? Krenimo redom.

TUŠ UMESTO ORMARA

U većini stanova i kuća mala kupatila su neizbežna. A pred njima stalno gužva. Samo vaš kutak za umivanje i tuširanje (ne preporučuje se i za toalet), sigurno zvuči kao dobro rešenje. Ukoliko to aktuelno dozvoljava spavaća soba, ili još bolje, ukoliko je spavaća soba u fazi stvaranja (crtaju se planovi, stan ili kuća su u izgradnji) idealno je na mesto jednog ormara postaviti kadu ili hidromasažnu kabinu. Kao što je već navedeno, paravan, zavesa ili stakleni zid, tu treba da odigraju ulogu u pružanju veće intime.

Lavabo, po mogućstvu od stakla, može se takođe naći u jednom kutu sobe, ukoliko to prostor dozvoljava. U slučaju da se opredelite za ovakvo rešenje morate imati na umu da ostali nameštaj u sobi mora biti sveden na minimum. Prostor treba da odiše slobodom kretanja, a ne da liči na najmanju moguću garsonjeru na svetu u koju vas je neka muka smestila.

OZELENJENO KUPATILO

Kada je reč o detaljima kojima treba obogatiti prostor, kako u ovoj sobnoj kupaonici, tako i u onoj standardnoj za više korisnika, oni su jednom rečju – priroda. To su sitnice koje možemo naći uz reku ili na moru, a kojima se značajno transformiše prostor u kojem, kako je jednom izračunato, provodimo najmanje deseti deo života. No, krenimo ipak od krupnijih stvari koje su preduslov postavljanju sitnica. Ukoliko finansije dozvole, bilo bi dobro promeniti tamne pločice u svetle, a plastične elemente koji su služili za odlaganje šampona, pomada, i drugih potrebnih stvari u nešto što bi bar ličilo na pleteno pruće ili drvo. Dobro bi bilo i da je u kupatilu kada, jer pruža znatno više mogućnosti za postavljanje sitnica koje će asocirati na prirodu.

Kamenje je, recimo, apsolutni hit. Nemarno poređano, zajedno sa mirisnim svećama koje će pružiti maksimalni ugođaj, savršeno osvežava prostor. Dodavanje školjki, te drugih simbola mora, ukusno i u malim količinama, takođe je dobrodošlo. Međutim, nešto bez čega ipak neće biti ispoštovan trend su biljke. Najbolje bambus, u jednostavnoj, prozirnoj staklenoj vazi. Osim što pruža željeni utisak minimalizma, bambus se sasvim fino ponaša u kupatilu. On nije zahtevan po pitanju svetla, ali nisu ni begonija, difenbahija i orhideja. Osim što biljke daju lepši izgled kupatilu, one čine prostor i manje vlažnim, te samim tim zdravijim.

MEKE ZAVESE

Šta je još preporuka u skladu sa novim trendom? Meke zavese na prozoru (ako ga ima) od bele tkanine, kontrast teksturalne površine glatkoj sanitarnoj opremi, pa moderni radijatori kao fini držači i grejači za vaše nove peškire u nekoj jakoj boji… I fino ogledalo, čiji okvir neće naročito skretati pažnju, lepo je rešenje koje stvara iluziju prostora i ima vrednost za stanare. To su samo neke od ideja. Sve što je u skladu sa parolom “manje je više” i onom “što prirodnije” – ne može da bude greška.

Autor teksta: Milica Negovanović