Kako efikasno očistiti podove od pločica?

Podovi od pločica mogu trajati ceo život – ali ako se o njima pravilno brinete. Srećom, u poređenju s nekim drugim vrstama podova, pločice su prilično nezahtevne u održavanju. Sve što vam je potrebno za održavanje čistog i sjajnog poda je topla voda, malo sapuna ili proizvoda za čišćenje i krpa.

Koliko često čistite podove od pločica?

Pod s pločicama treba najmanje dva puta nedeljno „hemijski čistiti“. Čišćenje mlakom vodom uz korišćenje proizvoda za čišćenje poboljšava sjaj i boju keramičkim pločicama. Brzim čišćenjem ili usisavanjem uklanjate prljavštinu i prašinu pre nego što se slegne, odnosno, ugradi se u pločice ili malter.

Kako očistiti podove od keramičkih ili porculanskih pločica?

Za čišćenje pločica koristite gotovo bilo koju vrstu sredstva za čišćenje, bilo da je to univerzalni sapun za suđe ili belo sirće – oni neće oštetiti vaš pod. 

  • Očistite ili usisajte pločice

Dobro usisajte prljavštinu sa pločica, naročito onu koja se nagomilava u uglovima.

  • Kombinujte sredstvo za čišćenje sa toplom vodom

Sredstvo za čišćenje pločica sipajte u mlaku vodu, umočite krpu – nikako sunđer koji može da izgrebe pločice, dobro iscedite i prebrišite pod. Možete napraviti rastvor od 100 ml belog sirćeta, 100 ml amonijaka i 4 litra tople vode. Ako nemate amonijaka, a često ga u apotekama nema na stanju, razredite sirće sa jednakom količinom vode.

  • Redovno menjajte vodu

Redovno menjajte vodu dok brišete pod kako ne bi ostajali tragovi prljavštine na pločicama. Ako pak na kraju ostanu tragovi, napravite mešavinu od belog sirćeta i tople vode pa prebrišite još jednom pod. 

  • Pod osušite čistom krpom

Na samom kraju, pod osušite čistom krpom odmah nakon brisanja. 

Sređivanje fugni sunđerom

Sređivanje fugni

Da pod u potpunosti blistao, na samom početku sredite fugne. A evo i kako:  

  • Napravite pastu od sode bikarbone i vode. Nanesite četkicom za zube ili prstom pastu na fugne
  • Koristite kapaljku za oči da nanesete vodonik peroksid na fugne. Pustite da deluje najmanje deset minuta, a zatim prebrišite vlažnom krpom.
  • Napravite pastu sa prahom za beljenje na bazi kiseonika i vodom. Nanesite na fugne i ostavite da deluje deset do petnaest minuta, a zatim obrišite vlažnom krpom.

Prethodni tekstMermer ili granit – Koji je vaš izbor?
Sledeći tekstOdaberite zdravo podno rešenje za vaš dom