Izolacija podnih dasaka u prizemlju

Izbor najboljeg rešenja termo – izolacionog materijala je kompromis između male toplotne provodljivosti i velike toplotne inercije. Najbolji kompromis ostvarićete sa celulozom, drvenim vlaknom ili kamenom vunom visoke gustine.

Izolacija ispod poda u prizemlju doneće vam popriličnu uštedu, a može i zatvoriti jaz između podova i ivičnih letvica. Praznine oko ivičnih letvica i podova su jednostavne za ispunjavanje. Podovi starijih domova češće moraju biti izolovani mineralnom vunom položenom između greda ispod poda. Mnogi domovi, naročito noviji, imaju prizemlje od čvrstog betona. Ovakvi podovi se mogu izolovati samo kada se trebaju zameniti, ili mogu imati krutu izolaciju postavljenu na vrhu.

Nije potrebno izolovati podove prostorija vaše kuće ako se iznad zagreva prostor. Ali, trebalo bi razmisliti o izolaciji poda koji se zagreva iznad prostora kao što su garaže na primer. Izolacija vašeg poda može da bude isplativa za uštedu energije, naročito ako se delom, ili u potpunosti, odradi čitav posao samostalno. Izolacioni betonski pod će uštedeti istu količinu energije kao i izolacioni drveni pod, ali će troškovi varirati u zavisnosti od okolnosti.

Postavljanje izolacije poda

Nije potrebno svu kućnu izolaciju odraditi uz pomoć profesionalaca. Jeftinije ćete proći ako manje poslove odradite sami, uz pomoć neophodnih materijala koje možete nabaviti u prodavnicama. Popunjavanje praznina između ivičnih letvica i podnih obloga košta manje, ukoliko uradite sami pomoću pištolja zaptivača. Ne zaboravite zapečatiti praznine između, i oko podnih obloga prilikom njihovog vraćanja na mesto.

Još je lakše izolovati drveni pod ako imate negrejani podrum, ili podrumski prostor u koji možete ući. Potrebno je proveriti da li su grede koje podržavaju podne obloge u dobrom stanju i da ne pokazuju nikakve znake truleži. Ako su grede u redu, tada se može instalirati izolacija između. Podrumska tavanca bi trebalo da ima gipsane ploče direktno fiksirane za naličje greda, kako bi obezbedila veću otpornost na požar, što bi značilo postavljanje kruće izolacije ispod plafona.

Čvrsti podovi su izolovani krutom izolacionom penom koja se postavlja iznad ili ispod betona. Ako je beton iznad izolacije, može doći do skladištenja toplote preko dana, što pomaže u održavanju sobe toplom tokom noći. Ako je izolacija iznad betona, soba će se zagrejati brže ujutru.

Uvek možete izolovati pod, čak iako ga ne menjate. Kruta izolacija se postavlja preko čitave površine poda, a potom i parket. Ovim se nivo poda podiže, tako da se mora voditi računa i o visini vrata prilikom ugradnje, kako bi se ostavio prostor za podnu izolaciju.

Prethodni tekstEkviter (EquiTerr) – Podovi staja namenjeni plemenitim životinjama – konjima
Sledeći tekstModerne parket ideje koje pružaju isplativu opciju dizajna enterijera