Materijal budućnosti – muskin koža?

Muskin je stopostotno biorazgradiva koža napravljena od gljiva.
Ova koža je ekstrahovana iz šešira gljive Phellinus ellipsoideus i koja se prerađuje na način potpuno sličan načinu prerade životinjske kože, međutim, za razliku od ne, ova je potpuno prirodna, uključujući i sunčanje. Odsustvo hemikalija čini muskin u potpunosti netoksičnim i idealnim za upotrebu u proizvodnji artikala koji su u direktnom kontaktu sa kožom.

Karakteristike muskin kože

Laboratorijskim testovima je utvrđeno da ova nova koža pruža odlične performanse. Poseduje velik kapacitet za apsorpciju vlage i njeno ispuštanje. Podseća na antinol, ali je mnogo mekša. Muskin je materijal koji “diše”, savitljiv je i pogodan za direktan kontakt sa ljudskom kožom. Lako se oblikuje u razne trodimenzionalne forme. Naročito se upotrebljava u izradi aksesoara poput tašni, narukvica, cipela uložaka  i šešira itd…
Ova koža se još naziva i “vegan” kožom.

Detalj muskin kože
Slika 2 – Detalj muskin kože

Veličina muskina može da varira. Standardne dimenzije su oko 40cm x  15-20cm. Ovaj eko – prijateljski materijal može da parira životinjskoj koži. Proizvodi napravljeni od muskina su izuzetno jaki, traju dugo i izgledaju potpuno neverovatno!

Predmet napravljen od muskin kože
Slika 3 – Predmet napravljen od muskin kože

Muskin koža bi svakako mogla u budućnosti zameniti pojedine predmete u Vašem enterijeru, a zasigurno i tepih. Bar kod onih koji preferiraju malo nekonvencionalnije materijale – poput kože na svom podu. Zadovoljstvo će biti naočigled svih! Kako stanara, proizvođača, tako i životinja i udruženja koja se bore protiv zloupotrebljavanja životinjske vrste u tu svrhu.

Antibakterijski materijal
Slika 4 – Antibakterijski materijal

Muskin koža je definitivno novi tekstil budučnosti!