Kvalitetna zvučna izolacija za nesmetan boravak u prostorijama

Hidro i zvučna izolacija predstavljaju važne faktore u zgradarstvu, kariku u lancu koja se ne sme preskočiti. Ipak, one se ne uočavaju i percipiraju tako lako, i upravo one često bivaju zanemarene ili loše izvedene što korisnici najčešće utvrde tek kada je kasno.

Izolacioni materijali toplotna i zvučna izolacija
Izolacioni materijali toplotna i zvučna izolacija

Zvučna izolacija ne nosi tako veliku ulogu kao hidroizolacija u životu objekta, ali daleko od toga da je za zanemarivanje. Ona igra veliku ulogu i u izboru podnih obloga, upravo zato što se preko ovih velikih površina u velikoj meri prenosi zvuk.

Razlikujemo zvučnu izolaciju na udarne buke, koja se prenosi konstrukcijom ili krutim medijem, i na prostorne buke, koja se prenosi vazduhom. U najčešćem korišćenju nije potrebno izolovati sav zvuk koji se prenosi, ali jeste njegov dobar deo kako bi se omogućilo nesmetano boravljenje u prostorijama, njihovo kako dugoročno tako i kratkoročno korišćenje.

Ugradnja keramičkih pločica
Ugradnja keramičkih pločica

Govori, kretanja, nošenja, pomeranja… su stalne aktivnosti koje obavljamo u zatvorenom prostoru, a kojih najčešće nismo ni svesni u kojoj meri čuju, sve dok nama ili nekom drugom ne počnu da smetaju. Buka se može prenositi ne samo iz prostorije u prostoriju, već i po vertikali, iz nižih prostorija u više i obrnuto, što je najčešće veoma neprijatno jer se prenose samo tupi, neprijatni zvuci.

Kao i kod hidroizolacije, zvučna izolacija je nešto na šta je najbolje misliti u celini i na početku izgradnje objekata. Moguće su naravno kasnije intervencije, ali one su najčešće skuplje i komplikovanije, a često i manje efikasne od onih koje se misle i ugrađuju u uzimanju u obzir svih faktora projektovanja i izgradnje objekta. Kod podnih obloga najčešće se izrađuju plivajuće podne konstrukcije kako bi se sprečio nepotreban prenos buke. U pitanju su podovi koji se ne oslanjaju na noseću konstrukciju, čime sprečavaju direktno prenošenje zvuka.

Brojni su načini i sistemi ugradnje zvučne izolacije, i to zavisi od različitih faktora i karakteristika objekta. Ono što je univerzalno je da ona mora biti adekvatno projektovana, pravilno izvedena i da je daleko povoljnija za sve. Ukoliko se ne projektuje ili izvede pravilno, to višestruko dođe na naplatu i može čak imati i fatalne posledice.

Prethodni tekstMasivni drveni podovi ili laminat – Koje su osnovne razlike?
Sledeći tekstOtkazan i Međunarodni sajam nameštaja