Brzo lepljenje keramičkih pločica

Razvoj brzine postavljanja podnih obloga, neupitno je uslovljen razvojem tehnologije, a to možemo sagledati i u proizvodnji i sve široj primeni keramičkih pločica velikih formata. Kod nas su decenijama bile uobičajene dimenzije 10 cm x 10 cm, 10 cm x 20 cm i 20 cm x 20 cm, da bi se polako počele uvoziti i dimenzije 30 cm x 30 cm.

Ulaganjem u proizvodnju i razvijanjem tehnoloških mogućnosti i naše fabrike su počele proizvoditi pločice većih formata, te se danas vrlo često sreću promeri 30 cm x 30 cm ili 60 cm x 60 cm i veće. Osim njihove postavke, koja je jednostavnija i brža zbog većih komada, gde je keramičarima, takođe, lakše ispraviti mane loše podloge, ubrzalo se i na polju logistike pakovanja i transporta. Takođe, kada neki proizvod biva jednostavniji za ugradnju, povećava se njegova potrošnja, a samim tim i normativ keramičara.

Lepljenje keramičkih pločica
Lepljenje keramičkih pločica

Raznolikost dizajna se svakako ogleda i na velikom formatu, koji ne mora biti klasičan, već na primer i 20 cm x 100 cm, što bi, primera radi, bilo pogodno za one pločice kojima se oponaša drvo, čime će i upotreba takvih pločica biti zanimljivija.

Napredak proizvodnje omogućava i pojavu neobičnijih formata, te se po metropolama sreću i pločice 45 cm x 90 cm, 90 cm x 90 cm, 40 cm x 120 cm , dok bi ekstremne razmere bile 1 m x 1 m ili 3 m x 3 m, što ipak nije namenjeno objektima za svakodnevna obitavanja.

Zorka Keramika, Faneza Majolica Beige 20x50
Zorka Keramika, serija Faneza Majolica Beige 20×50

Napredak građevinskih materijala uvek ide sa duhom vremena, a svako vreme donosi modernija i atraktivnija arhitektonska rešenja. No, moramo priznati da je imperativ sadašnjosti postala i brzina. Ušteda vremena, koja direktno vodi i ka finansijskoj isplativosti, saglasna je sa dobom u kojem živimo, ali to ipak ne sme i ne treba biti po cenu kvaliteta. Sistem podnih obloga kao i njihov način ugradnje treba stoga pažljivo odabrati kako bi zadovoljio svojom postojanošću i estetikom.

Autor teksta: Sanja Dakić

Prethodni tekstVirtuelne ture kroz nacionalne parkove
Sledeći tekstKako da održavate i čistite tepih?