Aquafin: Industrijski podovi

SCHOMBURG u ovom trenutku raspolaže sa preko trideset predstavništava širom sveta i četiri fabrike za proizvodnju svojih materijala, a konstantnim ulaganjima (kako u proizvodnju, tako i u nove tehnologije ispitivanja materijala) u poslednjih desetak godina, širi svoje prisustvo na međunarodnoj sceni. Tako možemo slobodno konstatovati da su tržišta istočne Evrope kao i bliskog i dalekog Istoka postale mesta na kojima je prisustvo kompanije SCHOMBURG u poslednje vreme itekako uočljivo. Na to treba dodati već višedecinijsko prisustvo u zapadnoj i centralnoj Evropi, SAD, Africi itd.

Na našem tržištu kompanija je prisutna je od 2005. godine kroz zajedničko ulaganje sa direktorom g-dinom Vladimirom Lazićem iz koga je nastala firma AQUAFIN iz Pančeva. Firma je u kratkom periodu uspela da se uključi u aktuelna dešavanja na izuzetno propulzivnom tržištu građevinskih projekata (prvenstveno u Srbiji, Crnoj Gori i BiH) i da svoje materijale i njihov kvalitet potvrdi implementacijom u nizu velikih projekata. Ovo se posebno odnosi na program koji se bavi industrijskim podovima, a koji će i biti glavna tema ovog predstavljanja.

Pre samih industrijskih podova…

Međutim, pre nego krenemo sa pojašnjavanjem bogatog programa SCHOMBURG-ovih proizvoda za industrijske podove, osvrnimo se na nekoliko vrlo bitnih predradnji.

Samu pripremu podloge ostavljamo izvođačima, mada treba napomenuti da je u pitanju korak koji je od neprocenjive vrednosti kada je u pitanju kvalitetno izveden posao. Sam izvođač u saradnji sa našim tehničkim sektorom procenjuje koji vid pripreme treba primeniti (brušenje, sačmarenje, frezovanje itd.).

Ipak, postoji jedno pitanje koje se često zaboravlja, a može dramatično uticati na kvalitet izvedenog posla. To je hidroizolacija. Vlaga, podzemna voda kao i naknadni tipovi poput vlage iz procesa hidratacije  može oštetiti i najkvalitetnije izveden pod i izvođači najčešće ne žele ni da započinjnu posao u tom slučaju. Naša firma nudi niz proizvoda i radnih koraka koji mogu pomoći kod projekata kod kojih ili nije uopšte izvedena hidroizolacija ili je ona izvedena nekvalitetno. Neki od ovih materijala su:

 • Polimer bitumenski materijali (Combiflex-C2, Combiflex-DS…)
 • Polimer cementni materijali (Aquafin-1K, Aquafin-UM, Aquafin-2K/M…)
 • Bentonitni materijali (Aquafin-CJ3, CEMtobent-DS…)

Jedan od sistema koji može biti više nego koristan, a primenjen je do sada više puta u praksi je i korišćenje posebnog aditiva za vodonepropusnost (iznad standardih klasa vodonepropusnosti) na bazi kristalizacije Betocrete-C16. Ovaj se materijal dodaje u mikser na samom gradilištu i ne utiče na sam kvalitet betona osim što mi stvara kristale u samoj strukturi koji ostaju trajno aktivni i konstantno u kontaktu sa vodom stvaraju vodonepropusnu barijeru. Tako beton ostaje zatvoren čak i za vodu pod pritiskom. Prednosti ovog sistema je što ne narušava samu dinamiku posla i vrlo brzo nakon završetka podne ploče, ona se može dalje obrađivati SCHOMBURG epoksidnim ili poliuretanskim sistemima.

Vrste materijala za izradu industrijskih podova

Materijali koje proizvodi SCHOMBURG rade se na bazi epoksidnih i poliuretanskih smola i mogu podeliti u sledeće grupe:

Prajmeri i impregnacije

Ovo su proizvodi kojima se postojeća cementna podloga – košuljica ili armirani beton pripremaju za nanošenje sledećih slojeva. Njihova uloga je da penetriraju u strukturu podloge i dodatno je učvrste za sloj premaza ili samoliva koji sledi. Neki od proizvoda iz ove grupe su:

 • INDUFLOOR-IB1260 (univerzalni prajmer za podloge sa 4 % zaostale vlage, može se kombinovati sa kvarcnim peskom i služi kao najčešći prajmer za industrijske podove)
 • INDUFLOOR-IB1240 (poslednja generacija prajmera, njegova viskoznost mu omogućava da dublje penetrira u strukturu podloge, a zbog svog sastava može da se koristi kao brana od vlage i ulja, pa čak u nekim slučajevima i kao hidroizolacija. Koristi se za podloge do 8 % zaostale vlage)
 • INDUFLOOR-IB1010 (univerzalna impregnacija betona koja mu povećava mehaničku čvrstoću)

Premazi

Ovo su proizvodi koji se nanose u tankim slojevima kao među premazi u epoksidnom sistemu ili kao završni slojevi kod srednje hemijski i mehanički opterećenih okruženja. Lakoća njihovog nanošenja kao i ekonomičnost čine ih idealnim rešenjem za prostore kao što su: garaže, holovi, izložbeni prostori i slično. Predstavljamo neke od njih.

 • INDUFLOOR-IB2360 (visoko kvalitetni univerzalni premaz na vodenoj bazi koji se u prvom koraku razređuje sa vodom kao bi se prajmerisala podloga)
 • INDUFLOOR-IB2250 (epoksidni premaz visokog stepena zaštite koji se zbog toga može korisititi kao zaštitni sloj za samolive)
 • INDUFLOOR-IB2115 (konduktivni lak, koristi se u sistemu antistatik podova)

Samolivi

Dolazimo i do materijala koji predstavljaju suštinu industrijskih podova, a to su samolivi koji se nanose u debljinama od 1, 5 do 2,5 mm i svojom širokom paletom podmiruju potrebe investitora za velikim brojem radnih zadataka. Tako se u našoj ponudi nalaze završni slojevi za: kiselo-otporne podove, antistatik podove, podove izložene delovanju agresivnih hemikalija, parkinge i garaže, terase  i balkone, prehrambenu industriju itd. Neki od njih su:

 • INDUFLOOR-IB3355 (kiselo-otporni samoliv, posebno pogodan za primenu u prehrambenoj, klaničnoj, hemijskoj industriji, peseduje IMS-ov kao i HACCP sertifikate)
 • INDUFLOOR-IB3350 (antistatik samoliv namenjen kompjuterskim salama, elektro industriji, automobilskoj industriji itd.)
 • INDUFLOOR-IB3390 (dekorativni reljefni samoliv sa strukturalnim izgledom „narandžine kore“)
 • INDUFLOOR-IB3385 (poliuretanski materijal, pogodan i za otvorene prostore poput balkona, terasa…)
 • INDUFLOOR-IB3070 (cementni samoliv koji se može ugrađivati u prakinzima, garažama i sl.)
 • INDUFLOOR-IB3100 i 3200 (posipi za izradu fero betona na bazi kvarca  i korunduma)

Neke od naših referenci

Kovnica novca – ZIN Beograd, Garaže stambenog kompleksa Panorama Beograd, Fabrika deterdženta Panonija Pančevo, Pekara Pančevo, Fabrika Metalka Majur, Industrija mesa Pajić Paraćin, Autosalon Toyota Mijaljević Beograd, Skladištene hale Carlito Beograd, Autosalon AS Car Niš, Štamparija Zapis Aranđelovac, Rafinerija nafte Beograd…

U narednim brojevima bavićemo se daljim pojašnjavanjem primene naših proizvoda kao i nekih tema kojih se nismo dotakli (mase za fugovanje, prateći materijali i sl.). Do tada, pozivamo Vas da nas za sve dalje informacije slobodno kontaktirate. 

AQUAFIN d.o.o.