Kreiranje rajskog kutka: Uređenje terase u dvorištu za letnje dane

Leto je vreme kada želimo da maksimalno iskoristimo dvorište i uživamo na otvorenom. Terasa je idealno mesto za opuštanje, druženje s prijateljima i uživanje u prirodi. U ovom članku istražićemo nekoliko ključnih saveta i ideja kako biste pretvorili terasu u vaš rajski kutak za letnje dane.

Udoban nameštaj

Prvi korak ka stvaranju udobne i privlačne terase je odabir pravog nameštaja. Optite za komade koji su udobni i izdržljivi, posebno dizajnirani za spoljašnje okruženje. Set garnitura za sedenje, ležaljke ili ljuljaške mogu biti odličan izbor. Dodajte jastuke i jastučiće u svetlim bojama kako biste stvorili ugodnu atmosferu.

Zaštita od sunca

Letnje sunce može biti nepodnošljivo, pa je važno osigurati adekvatnu zaštitu od sunca. Razmislite o postavljanju suncobrana, tendi ili pergole kako biste stvorili hlad i zaštitili se od štetnih UV zraka. Ukoliko želite prirodnu zaštitu, biljke poput vinove loze ili drveća sa gustim krošnjama mogu pružiti prirodni hlad i osveženje.

Zaštita drvenih vertikalnih površina
Rubio® WoodCream zaštita drvenih površina u eksterijeru / foto: Magic Floor d.o.o.

Zelena oaza

Uključite biljke i cveće kako biste stvorili prirodnu oazu na terasi. Izaberite biljke koje su pogodne za spoljašnje uslove i koje će cvetati tokom leta. Postavite saksije i žardinjere na terasi, okačite vertikalne bašte ili napravite zid od biljaka. Osim što će uneti svežinu i lepotu, biljke će stvoriti i prirodnu pregradu od susednih prostora.

Deking EDGE Prime + Sea Salt Gray
Deking EDGE Prime + Sea Salt Gray / foto: TimberTech® – TIS d.o.o.

Osvetljenje i ambijentalno osvetljenje

Kada padne noć, osvetljenje može stvoriti magičnu atmosferu na terasi. Razmotrite postavljanje različitih izvora svetlosti kao što su lampioni, sijalice, sveće ili solarni reflektori. Osvetlite staze, postavite svetla oko biljaka i naglasite ključne tačke na terasi. Ambijentalno osvetljenje će stvoriti intimnu i prijatnu atmosferu za večernje druženje.

Zabavni elementi i igre na otvorenom

Zabava na terasi ne mora se ograničiti na sedenje i opuštanje. Dodajte zabavne elemente poput spoljnog roštilja, stola za piknik, stonog tenisa ili košarkaškog koša. Igre na otvorenom kao što su kroket, badminton ili karte mogu dodatno podići atmosferu i pružiti zabavu za sve.

Dodatni prostor za skladištenje

Kako bi terasa bila uredna i organizovana, razmislite o dodatnom prostoru za skladištenje. Postavite kutije, sanduke ili police za odlaganje jastuka, jastučića, igračaka ili drugih spoljnih rekvizita. To će vam omogućiti da brzo pospremite stvari i održavate terasu urednom.

Uređenje terase u dvorištu za letnje dane može stvoriti savršeno mesto za opuštanje i uživanje. Odabirom udobnog nameštaja, zaštite od sunca, biljaka, osvetljenja i zabavnih elemenata, možete stvoriti rajski kutak koji će odgovarati vašim potrebama i stilu. Iskoristite leto i provedite nezaboravne trenutke na svojoj prelepo uređenoj terasi.

Prethodni tekstPločice za vaše kupatilo: Stil, funkcionalnost i inspiracija
Sledeći tekstTransformišite Vaš dom uz tepihe – dizajniranje i udobnost u jednom