REČ STRUČNJAKA: Drvo kao predmet obožavanja i održavanja

Intervju:
Pitanja: Redakcija časopisa “PODOVI”
Odgovori: Marko Spalević, Dipl.ing. prerade drveta

Lakovi, premazi i boje za drvo

Kada se govori o kući, naročito o uređenju enterijera i eksterijera, prva asocijacija je DRVO! Drveni prozori, krevet, stolice, sto, komode, drveni deking… spisak je poduži i iako danas za svaki komad koji je nabrojan možemo smisliti alternativno rešenje, neki bi rekli jednako dobro, drvo je bilo i ostalo ono što najlakše prihvatamo u svojoj blizini. Zašto je to tako?

Drvo se voli. Po njemu je divno hodati, gledati ga kako se menja godinama kao i stanovnici u domu koji ga koriste i na njemu ručavaju i sumiraju dan za sobom. Pogotovo danas kada je zaista unapređeno kao materijal. I sada kada smo se složili da je drvo fantastično i da ga želimo u svom domu što više, postavlja se pitanje kako ga pripremiti za „dug život“ bez oštećenja i izmena. I ne samo to, završna obrada je danas estetska komponenta, koja će dati vašem drvenom podu onu finu završnicu zbog koje će „zasijati“.

Postavlja se pitanje šta je najbolje za te namene, i u prilog tome govore pitanja čitaoca naših izdanja, koja nam redovno šalju u nadi da ćemo im pomoći. Neka od vaših pitanja u vezi sa održavanjem drveta poslali smo Marku Spaleviću, Dipl.ing. prerade drveta, iz kompanije Beover, jedne od vodećih u polju podnih premaza.

O lakiranju…

ŠTA ĆE MI NAJBOLJE ZAŠTITITI PARKET: VOSKIRANJE, ULJENJE ILI LAKIRANJE?

Kvalitetan lak je najbolja zaštita za vaš parket. Međutim, u novije vreme su u ponudi kvalitetna dvokomponentna ulja sa voskom, takođe i bez voska, koja se sa sigurnošću mogu ugrađivati na svim vrstama drvenih podova i na svim vrstama drveta. Nauljene površine se, u kraćem vremenskom roku, moraju održavati i obnavljati za razliku od podova tretiranih lakovima. Lično, moj izbor su lakovi za parket zbog drugačijih performansi od ulja.

Beover doo - lakiranje parketa
foto: LOBA / Beover doo – lakiranje parketa

DA LI LAKIRANJEM PARKETA MOŽEMO ZAŠTITITI PARKET OD TRAGOVA OBUĆE?

Samim lakiranjem parket je zaštićen i od prljanja i tragova obuće, a domaćinsko i pravilno održavanje higijene je ključ problema. Po ovom pitanju moramo se sami organizovati.

KOLIKO ČESTO JE PREPORUČLJIVO LAKIRANJE PARKETA, A KOLIKO PUTA MOŽE DA SE HOBLUJE?

Hoblovanje parketa može da se radi nekoliko puta do njegove upotrebljivosti odnosno zamene. U vremenu njegovog trajanja broj brušenja zavisi od debljine parketa i veštine hoblovanja. Takođe, vrlo je važno kojim premazom je parket zaštićen.

Broj lakiranja za vreme trajanja parketa zavisi od kvaliteta izabranog laka, njegovih performansi i od načina održavanja. Dalje, zavisi od eksploatacije lakiranih površina: stambena gradnja, sportske hale, poslovni prostori, restorani itd.

Ako se napravi pravi izbor laka prema pomenutoj nameni, on može trajati i nekoliko godina uz održavanje i negu raznim preparatima koji su predviđeni za tu namenu. Održavanjem se produžava vek trajanja laka i njegove prirodnosti. Sredstva za održavanje su dostupna na srpskom tržištu.

Beover doo - brodski pod u porodičnoj kući
foto: LOBA / Beover doo – brodski pod u porodičnoj kući

DA LI JE IZBOR IZMEĐU MAT I SJAJNOG LAK ZA PARKET JEDINO ESTETSKA DILEMA, ILI POSTOJE JOŠ NEKE KARAKTERNE RAZLIKE?

Izbor sjaja laka je individualna stvar i jedino estetska dilema. Opredelite se za sjaj laka koji će vam oplemeniti ambijent u kojem živite, da pogrešnim izborom ne narušite opšti utisak. Naravno, lak mora da bude kvalitetan i da ostavlja utisak prirodnosti. Na tržištu su dostupni lakovi sa više nivoa sjaja, od potpuno mat laka, pa sve do visokog sjaja.
Ako ste u nedoumici u izboru sjaja, konsultujte arhitektu.

O popravci…

USELILI SMO SE U NASLEĐEN STAN, PARKET JE DOSTA OŠTEĆEN, ALI SAMO NA NEKIM MESTIMA. PREDLAŽETE LI NOVI ILI BISMO MOGLI DA SREDIMO TE DELOVE KOJI SU OŠTEĆENI?

Zamena ili reparacija starog parketa zavisi od stepena oštećenja i devastacije. U principu dobri majstori, parketari, mogu sanirati ostećenja i proceniti da li je parket za zamenu, za rekonstrukciju ili za popravku. U sva tri slučaja parket se mora obrusiti i lakirati postupkom kao novougrađeni parket. U svakom slučaju pomoć možete dobiti od stručnjaka drvne industrije ili arhitekte.

ODLUČILA SAM DA SKLONIM TEPIH IZ DNEVNE SOBE I POVRŠINA PARKETA NA KOJOJ JE BIO TEPIH JE SVETLIJA. DA LI MOŽE DA SE SREDI SAMO TAJ DEO PARKETA, ILI JE POTREBNO CELU POVRŠINU SOBE RADITI?

Svaki lak će vremenom u nekom procentu matirati. U prvobitno stanje možemo ga vratiti poliranjem polir pastama i polir krpama. Ukoliko je lak oštećen, najbolje je obrusiti ga finim abrazivom u jednoj ruci, i potom sve prelakirati. Obrusiti lak do drveta i sve ponovo prelakirati jer je parket na nepokrivenim delovima promenio boju.

Beover doo - hoblovanje parketa
foto: LOBA / Beover doo – hoblovanje parketa

TREBA DA SREĐUJEM STAR, OŠTEĆEN PARKET, A ŽELELA BIH DA ZADRŽIM NATUR IZGLED I BOJU TOG PARKETA. DA LI JE TO MOGUĆE I NA KOJI NAČIN?

Reparirani parket može zadržati svoju prirodnu boju, odnosno prirodan izgled. Kod ozbiljnih distributera mogu se naći premazi i uputstva za postizanje ovakvog efekta.

Najbolje je konsultovati stručnjake iz ove oblasti gde ćete dobiti najbolje preporuke i najkvalitetnije lakove ili ulja i uputstva za njihovu primenu. Predlažem da se obratite kompaniji BEOVER DOO BEOGRAD.

O zaštiti…

KOJI JE NAJBOLJI POSTUPAK ZAŠTITE DRVENE OGRADE NA TERASI?

Zaštita drveta i njegova dugotrajnost u spoljašnjim uslovima zavisi od vrste drveta, konstrukcije i profila drvenog proizvoda, klimatskih uslova, podneblja, izbora zaštitnih premaza, pravilne primene istih. Na osnovu prethodnih uslova proizvođači premaza daju preporuke kod izbora premaza i preporučuju način primene.

Kod četinarskih vrsta drveta obavezno je u prvoj ruci drvo tretirati impregnantom koji duboko penetrira u strukturu drveta i koji ima svojstvo zaštite drveta od pojave plavetnila i napada insekata. Kod lišćara koji sadrže tanine (hrast, egzote…) ova vrsta impregnanta nije potrebna.

Za završnu obradu preporučeni su premazi na vodenoj bazi koji sadrže nizak procenat suve materije (tankoslojni lazuri) jer takvi premazi imaju dug vek trajanja i jednostavan način održavanja.

Za savete, tehnologiju i preporuke, obratiti se stručnjacima u BEOVER.

O dekoru…

DA LI JE BAJCOVANJE OBAVEZNO ILI IMA SAMO DEKORATIVNU FUNKCIJU?

Bajcovanje ima samo dekorativnu svrhu. Bajcovanjem se smiruje diskoloracija kod prirodnog drveta. Tekstura drveta je jasno vidljiva, a bajcovana površina dobije uniformnost.

DA LI JE ZA BAJCOVANJE BITNO KOJE JE DEBLJINE PARKET?

Debljina parketa apsolutno nema nikakve veze niti bilo kakvog uticaja na primenu i na izgled bajca. Kao što smo već rekli bajc ima svrhu dekoracije, te ima primenu, kako na furniru, tako i na ostalim drvenim proizvodima, sve do drvenih greda.

Beover doo - završni sloj lakiranja i bojenje parketa
foto: LOBA / Beover doo – završni sloj lakiranja i bojenje parketa

DA LI VREME SUŠENJA BAJCA UTIČE NA NIJANSU PARKETA?

Bajcovane površine treba lakirati osnovnim lakom posle tri do četiri sata sušenja. Ne ostavljati nipošto bajcovane površine nelakirane za sledeći dan zbog oksidacije pigmenata, te će tako doći do neznatne promene tona bajca što posmatraču može da zasmeta. Završno lakiranje može i sledeći dan.

NAJBOLJE JE DRŽATI SE UPUTSTAVA I SAVETA PROIZVOĐAČA PREMAZA.

Beover logo

BEOVER doo BEOGRAD
Dragoslava Srejovića 1b, 11108 Beograd
T. +381 11 2762 226
M. +381 63 288 659
Maloprodaja T. +381 11 275 3240
office@beover.co.rs
www.beover.co.rs

Prethodni tekstKako postaviti višeslojni parket?
Sledeći tekstSavremeni dizajn, kombinacija materijala i mogućnost izbora formata