Podovi u teretani – Zaštita za neuke sportiste

Sutra će evo biti ravno dve godine kako krećem u teretanu. Opet. Imala sam ispada, na nagovor drugarice, pa sam u par navrata imala pokušaje da opet izgledam kao da mi je 23. Teško je to išlo, priznajem. Kupila sam opremu, ne može se trenirati u starim helankama jer odlazak u teretanu nije samo rad na telu već je bitno i to telo adekvatno obući. Kako bi se drugačije i primetio boljitak, ako nisi u onim najlon korsetima u kojima možeš brojati trbušnjake posle par godina konstantnog vežbanja. Šalu na stranu, moja lenjost je očita, ali da je korisno vežbati, u vreme kada 8 sati svaki dan provodimo za računarom, nije upitno. Rekoh već, svaki moj pokušaj da vežbam, polako jenjava kako nedelje prolaze. Izgovori su uvek tu. Neću da idem jer sam se prehladila. Neću da idem jer tamo obitavaju oni momci koji ljube svoje bicepse pred ogledalom. I na kraju, neću da idem jer ništa se ne primećuje, samo ću još uganuti nogu od skakanja, pa neću moći ni na posao. Kada sam pročitala koji podovi se koriste po teretanama, više ovaj posledni izgovor, neću moći da koristim.

Teretane i fitnes centri imaju posebnu namenu i samim tim, kada je pod u pitanju, posebne zahteve koje površina mora da ispuni. Ukoliko je podloga za vežbanje loša ona na mnogo načina može uticati na bezbednost i, još važnije i u većoj meri, na zdravlje korisnika prostora u smislu da će na tvrdoj podlozi češće dolaziti do povreda i kratkoročno i dugoročno gledano. Međutim, danas na tržištu postoji više vrsta podova i veći izbor nego ranije, ali pod za određen prostor će se birati u odnosu na to kakve će se aktivnosti u tom prostoru odigravati. Veoma praktičan pod u teretanama ali i salama za vežbanje je pod od gume. Kod nas se ne sreće često ali gumeni pod je najpogodniji za ove namene. On apsorbuje udarce i predstavlja meku ali čvrstu podlogu kod prostora za vežbanje. Pogodan je i za teretane jer će apsorbovati vibracije od opreme za vežbanje a prilikom eventualnog pada tegova neće se lako oštetiti.

U teretani, treba računati na tegove i sprave koje će vršiti znatan pritisak na pod. Drveni podovi ovde nisu najpogodniji za teretane jer se pod uticajem tegova i mašina za vežbanje relativno lako mogu oštetiti tako da se prilikom korišćenja ovakvih podova u teretanama o ovome mora voditi računa.

Dakle, kvalifikovani ljudi su se pobrinuli da ja loš pod ne mogu da koristim kao izgovor za manjak volje za vežbanjem. Možda bih i mogla, ali da ovo niko ne ispriča mojoj drugarici sa kojom obično idem u teretanu.

Autor teksta: Mirjana Makarin Plavšić