Podovi od plute u podrumima i ispod podzemnih instalacija

Uvek je potrebno proveriti preporuke proizvođača za ugradnju materijala u podzemnoj lokaciji pre svake kupovine. Većina dobavljača podova od plute ne preporučuju njihovu upotrebu u ovim sredinama.

Vlažnost

Periodično proveravajte vlažnost u podrumu tokom nekoliko dana, naročito tokom izuzetno lošeg i olujnog vremena. Ako je prosečna vlažnost preko 60 odsto, onda možete imati probleme sa materijalom usled njegovog širenja i skupljanja, koje može dovesti do pucanja podnih pločica.

Priprema podruma

Iako se nađe odgovarajući materijal za parket, i dalje je potrebno uraditi sve kako bi se eliminisala vlaga i vlažnost  iz okoline. Potrebno je proveriti da li je betonska podloga potpuno glatka i bez ikakvih pukotina koje mogu dozvoliti prolaz vlage. Takođe, treba osigurati teren kako ne bi došlo do njegovog spuštanja.  Upotrebom pumpe može se sprečiti oštećenje u slučaju nekih poplava.

Čvsti pod od plute

Prilikom postavljanja poda od plute, prvo se postavlja sloj parna brana, debljine 6 mm koji sprečava vlagu iz zemlje ispod da prodre kroz ploču. Potom se postavlja šperploča koja obezbeđuje strukturnu stabilnost.

PLivajući pod od plute

Ovi podovi se sastoje od sloja: plute debljine 3 mm smeštene između ploče podloge i vodootporne površine završnog sloja. Kada se ispod postavi parna brana, pod postaje relativno otporan na prodor vlage.

Prednosti podova od plute

Pluta je prirodno otporna na razvoj mikrobioloških organizama, plesni i buđi, što je čini više pogodnim za podrume od tepiha ili tvrdog drveta.

Podovi u podrumima su često hladni zimi. Kada stanete na pod od plute, odmah osetite njegovu lakoću i toplinu prostorije. Ovo je korisno znati ako planirate prostorije podruma pretvoriti u prostorije namenjene svakodnevnom boravku.

Prethodni tekstPraktičnost upotrebe linoleuma u domaćinstvima
Sledeći tekstEkviter (EquiTerr) – Podovi staja namenjeni plemenitim životinjama – konjima