Podovi od plute postaju još zeleniji

Bez obzira da li je na podu ili zidu, ili čak na plafonu, pluta je idealna alternativa ne samo za današnje domove već je savršena za bilo koju poslovnicu i prostoriju.

Sastav plute

Pluta se sastoji od 50% vazduha, što joj omogućava izuzetnu laganost i izdržljivost. Ima izvanredne izolacione komponente i obezbeđuje toplinu i udobnost nogama. Osim toga, uštedećete na računima za grejanje.

Namena poda od plute

Podovi od plute u kuhinji, podrumu, spavaćoj sobi ili kancelariji, namenjeni su upravo bilo kom prostoru u kući. Podovi se mogu postaviti tako da predstavljaju izolacionu barijeru na betonu i preko postojećih podova. Prilikom postavljanja poda od plute u podrumu, da bi se smanjio rizik od potencijalne vlage koja može biti uzrokovana betonskom pločom, neophodna je prepreka kako bi se zaustavila vlaga. Prepreka može biti u vidu dasaka od medijapana ili iverice.

Podovi od plute su u stanju da izdrže test vremena. Postoje mnogi primeri održivih podova od plute postavljenih u visokim saobraćajnim oblastima: laminat u SAD Kongresnoj biblioteci, na primer.

Laminatna podna obloga

Laminat se može lako ogrebati  ako nije zaštićen akrilnom završnicom. Oblaganje laminate poliuretanom povećaće životni vek podu. U stanju je da traje i do 10 godina bez potrebe za postavljanjem novog sloja.

Postavljanjem podnih prostirki ili pragova na vratima i redovnim brisanjem cipela, pomoćićete očuvanju laminatnih pločica. Pesak i sitne čestice mogu dovesti do oštećenja svakog poda, pa i od plute. Flekice na nogama naeštaja olakšavaju njegovo pomeranje i premeštanje bez posledica.

Poslednjih par godina, broj dostupnih zelenih materijala je naglo povećan. Proizvodi koji su pre rađeni u određenim bojama ili dizajnima sada su daleko rasprostranjeniji. Podne obloge od plute su često pravljene od recikliranih materijala, tako da njihova proizvodnja ima zelene atribute. Podne obloge od plute postoje u obliku panela, dasaka i ploča, a dolaze u širokom spektru obrada prirodnog drveta i u svetlijim bojama.

Prethodni tekstZdrave, bezbedne i estetski prihvatljive podne obloge
Sledeći tekstVibropresovani betonski elementi – za drugačiji doživljaj eksterijera