Podne glazure

Glazura je cementni pod namenjen za ravnanje  betonske podloge, na koju se postavljaju podne obloge. Podna glazura podnosi velika mehanička opterećenja u prostorijama. Izrada se izvodi posebnim postupkom, čime se stvara pod dovoljno otporan na mehanička opterećenja, vlagu i druga oštećenja. Postavljanje podnih obloga se kvalitetno izvodi na ravnoj podlozi, koja se dobija kvalitetnom izradom glazure.

Sastav glazure

Osnovni sastav smese za izradu glazure čine cement, pesak granulacije 0-4 mm i voda. Smesi se dodaje sitni pesak kako bi se olakšalo ravnanje. Voda se dodaje u vrlo malim količinama, tako da smesa ostaje potpuno suva. Kvalitetnom izradom sprečava se pojava pukotina i drugih oštećenja.

Pripremljena smesa nanosi se na prethodno postavljeni sloj izolacije, koji ima više namena: zaštita od vlage, zvučna izolacija poda i termoizolacija poda.

Izolacioni sloj

Kao izolacioni sloj koristi se stiropor u dva sloja, kako bi se unakrsnim postavljanjem izbegle šupljine između ploča. Na rubovima glazure postavljaju se dilatacione trake debljine 1 cm i visine od podloge ili stiropora do visine glazure, čime se krajevi glazure štite od vlage i sprečava se prenos zvuka na zidove. Na stiropor se postavlja PE folija, odnosno, građevinski najlon.

Izolacioni sloj poda

Na izolacioni sloj nanosi se pripremljena smesa cementa, agregata i vode, koja se pravilno rasporedjuje i poravnava. Nakon sušenja, može se kretati po podu. Višak trake stiropora se odstranjuje.

Izolacija u dva sloja

Izrada glazure zahteva veliko iskustvo i profesionalnost. Nestručno izvedeni radovi mogu dovesti do nastanka pukotina na površini.

Prethodni tekstPejkom d.o.o. – Kvalitet, iskustvo i posvećenost
Sledeći tekstVodootpornost epoksi podova