Održan Sika Webinar: Podni sistemi za prehrambenu industriju i industriju pića

Kompanija Sika organizovala je još jedan webinar na temu Podni sistemi za prehrambenu industriju i industriju pića. Panelista ovog webinara bio je arhitekta Srđan Stojakov, koji je zadužen za tehničku podršku iz oblasti hidroizolacije i podnih sistema.

O kompaniji: Sika je globalna, društveno odgovorna kompanija koja se postavila kao svetski lider u proizvodnji proizvoda za hidroizolaciju, podnih i fasadnih sistema. Od 2002. prisutna je u Srbiji, pa se nametnula i kao regionalni lider. Proizvodnja se otvara 2014. godine i izvozi se iz tih teritorija. Inovativna kompanija, preko 20 000 zaposlenih u preko 100 zemalja, stalno se formiraju nove fabrike i traga za unapređenjem novih sistema.

Danas se pričalo o podnim sistemima: Za prehrambenu industriju i industriji pića, što je vrlo specifična oblast.

Prehrambena industrija je industrija koja se bavi preradom, pripremom i distribucijom/usluživanjem hrane i pića i kao takva je tehnološki i procesualno veoma zahtevna ( zahtevi za protivkliznošću, zahtevi za održavanjem, temperaturni šokovi..). Različiti zahtevi su za morske plodove, piće, pa se shodno tome prilagođavaju sistemi podova i zidova.

Najpre, kada pričamo o tome šta je bitno u ovim sistemima, ne smemo zaboraviti ni temeljnu hidroizolaciju, a kod novih sistema uvek su tu betoni, a tehnologija u ovom smislu je daleko odmakla, pa kompanija Sika ima proizvode koji se odnose isključivo na tehnologiju betona.

PODNI SISTEMI I PREMAZI ZA ZIDOVE

Akcenat na podnim sistemima je ključni jer ovakvi podni sistemi imaju velike zahteve. Investitorima je najbitnije da taj proizvod koji nastaje u fabrikama ostaje bezbedan, da mogu da ga prodaju i da niko nema posle problema u daljoj eksploataciji. Bitna je, svakako, i bezbednost zaposlenih, da tehnološki procesi teku bez problema, dugotrajnost poda kako ne bismo morali dodatno da saniramo što iziskuje dodatni novac kao i privlačni radni prostor koji je ovde povezan sa bezbednošću zaposlenih.

ZAVRŠNA OBRADA PODA

U industriji pića najbitnija je higijena koja ne ide uvek ruku pod ruku sa protivkliznošću. Uporedićemo hrapan i ravan pod, gde je jasno da je ovaj drugi mnogo lakši za održavanje, međutim kada postoji i zahtev za protivkliznošću, onda je takva površina neophodnost. Tako da je prehrambena industija mesto na kojem uvek idemo na to da li će biti veća protivkliznost ili će se staviti akcenat na lakše održavanje poda.

Hrapav-ravan pod
Ravan pod u odnosu na hrapav je mnogo lakši za održavanje

U skladu sa tim bitno je da se ne ljuska pod, da nema pukotina, odnosno da bakterije nemaju gde da se zadržavaju. Bitno je i da pod bude biološki otporan, što znači da razvoj bakterija i mokroorganizama bude svedena na minimun, a to se sve postiže glatkim spojevima, temeljnim održavanjem, a pod je taj koji već u startu mora da obezbedi adekvatno održavanje.

Jako je bitna i dugotrajnost ovakvih podova, svi računaju na podložnost poda habanju i to sve utiče na dugotrajnost poda, odnosno da niko zbog sanacije ne ulaže dodatni novac i menjanje sistema i ugradnja novog poda.

PROTIVKLIZNOST

Uvek u kontradikciji sa održavanjem, stepen hrapavosti određuje lakoću održavanja. U propisima po zemljama i regionima se razlikuju po zahtevima, ali je najveći cilj na kraju napraviti dobar odnos između hrapavosti i čišćenja. 

Protivkliznost
Cilj na kraju napraviti dobar odnos između hrapavosti i čišćenja

 

SIKA FLOOR PURCEM

Najbitniji pod za prehrambenu industriju je svakako Sika Floor Purcem. Purcem podovi imaju jako dobru parapropusnost, za razliku od drugih podova na bazi smola i ne zahtevaju značajniju hidroizolaciju kao drugi poliuretanski i epoksidni podovi.

 

spoj
Spojevi su ovde neophodni i to se rešava poliurietanima.

Purcem sistemi se dele na sisteme koji su glatki, koji su posuti s kvarcom i one koji su kao malter (ne posipaju se s kvarcom). Kompromis između protivkliznosti i čišćenja se postiže ili kvarcom ili malterom, tako da imamo sisteme na bazi maltera gde imamo prajmer i još jedan sloj koji je zapravo malter.

HM sistemi – sistemi na bazi maltera, koji imaju nisku ili srednju hrapavost, debljine su od 6 do 12 mm, sa dosta jakim opsegom temperaturnih šokova od -45 do 150 stepeni. Spada u heavy duty podove, za izuzetno hladne ili tople prostorije.

HB sistemi su sistemi koji su posuti kvarcom, srednje do visoke hrapavosti ,debljine 4 do 9mm, -40 do 120 stepeni je opseg temperaturnih šokova.

HS sistemi su glatki, samonivelišući sistemi debljine 3 do 6 mm, opseg temperaturnih šokova je od -25 do 70 mm. 

Tabela
Sika Floor Purcem Portfolio

Tipično za prehrambenu industriju su ili posuti kvarcom zbog protivkliznosti, glos sistemi i mogu da budu very havy duty do 70 stepeni. Ako negde postoji zahtev za anti statik i za to Sika ima rešenje.

UMANJENI RIZIK ZA HRANU

POKVARENA HRANA: hrana mora da ostane čitava, a na to može da utiče upravo ta higijena podova pa ekonomski gubici mogu biti jako veliki što ne odgovara ni jednom investitoru i proizvođaču hrane ili pića

Hrana
Više od 200 bolesti mogu biti prenesene ili uzrokovane hranom

PROPISI I SERTIFIKACIJE

Korist se za sprečavanje potencijalnih opasnosti za piće i hranu, odnosno to je standard koji mora da se poštuje i koji su najčešće opšti. Takođe, cleen room materijali, PURCEM i EPOKSIDNI podovi ovo ispunjavaju, što je jako bitno da investitor zna.

rešetka
Oko slivničke rešetke mora da se diletariše pod

Sika, odnosno njeni stručnjaci uvek odrede koja vrsta poda je gde potrebna. Za projektante su bitni detalji, PURCEM pod je pod koji mora da se ankeriše (to se vrši šlicovanjem zida ili do diletacije i taj šlic mora da bude dupla debljina u odnosu na pod) i oko slivničke rešetke mora da se diletariše pod.

ankerisanje
Za projektante su bitni detalji, PURCEM pod je pod koji mora da se ankeriše

 

GLOBALNI PARTNERI U INDUSTRIJI PREHRANE I PIĆA: Nestle, Coca-cola, Danone, Mars i mnoge zvučne velike kuće sa svojim podkompanijama.

PRIMERI U SRBIJI: Marbo Pepsiko-Bački Maglić, Toplički vinogradi, Danubius-Novi Sad, Dijamant-Zrenjanin,Vinarija Edan-Novi Sad, Fabrika Vode Rosa-Surdulica, Koteks-Surčin, Hani-Vladičin Han…

Master Frigo Arilje

Sika

Sika Srbija d.o.o.
Patrijarha Pavla 1 – 22310 Šimanovci – Srbija
Tel: +381 22 2155 778
W. www.sika.rs