Lak ili ulje kao zaštita parketa?

Pošto su drveni podovi svakodnevno izloženi različitim nivoima fizičkog stresa i uticaja, želeli bismo da iskoristimo priliku i odgovorimo na pitanje „Koja je završna obrada idealna za moj pod?“.

Kako bismo dali odgovor na to pitanje i pomogli vam da donesete pravu odluku kod odabira finiša koji najbolje odgovara vašim potrebama, objasnićemo kako čišćenje i održavanje podova utiče na različite sisteme obrade.

Za početak, osvrnućemo se na podove obrađene lakom.

Lak stvara tvrdi i izdržljivi sloj koji je potpuno neprobojan. Kako se vremenom menja kvalitet ovakve zaštite? Tvrdi sloj štiti pod od svakodnevnih i uobičajenih uticaja. Ipak, ovaj sloj se vremenom tanji, a ogrebotine, mrlje i pukotine postaju sve vidljivije. Na ovaj način pod upija vlagu i dolazi do njegovog oštećenja. Tada podloga, ne samo što više nije privlačna i lepa na oko, ona takođe gubi svoju zaštitnu ulogu. U tom slučaju, vašem podu je potrebna ekstenzivna renovacija kako bi se povratio stoprocentni kvalitet poda.

Tara Concept / parket u stanu
foto: Tara Concept / parket u stanu

Nakon toga, čitav ciklus se ponavlja. Pod bi morao iznova da se hobluje i da se premaže novim slojem laka.

Hajde sada da sve to uporedimo sa tradicionalnom obradom uljem. Uljana obrada naglašava boju i ističe prirodni izgled drveta. Ulje ne stvara tvrd, neprobojan sloj, već prodire duboko u površinu drveta. Iako se takva podloga brže haba i šteti u odnosu na lak, njena istrajnost se može poboljšati redovnim čišćenjem i održavanjem, kao i ponovnim premazivanjem bez potrebe za hoblovanjem.

Ipak, redovno održavanje i čišćenje ovakve podloge se nikako ne sme zanemariti.

Osmo je stvorio tvrdu mešavinu voska i ulja (Hard wax oil) koja na pravi način kombinuje sve prednosti oba, gore pomenuta, načina obrade. Kombinacija ulja i voska ne samo da štiti drvo iznutra, već stvara površinski sloj otporan na prljavštinu.

Ovakva podloga se haba i šteti znatno sporije u odnosu na podove obrađene tradicionalnom uljanom zaštitom. Na taj način se dramatično smanjuje potreba za čestim i temeljnim održavanjem, dok se takođe nudi mogućnost za renoviranjem bez potrebe za hoblovanjem.

Ovakva podloga nudi optimalni nivo dugotrajne zaštite, a u isto vreme omogućava drvetu da sačuva prirodnu i originalnu teksturu, jedinstvenu blistavost i prepoznatljivi sjaj.

Da rezimiramo, ukoliko odaberete lak kao idealnu završnicu za vaše drvo, to znači da ćete duže vreme morati da živite sa pohabanim i istrošenim podom, pre nego što budete morali da izvršite temeljnu renovaciju koja uključuje hoblovanje i ponovno premazivanje lakom.

Tradicionalni pristup zasnovan na premazivanju ulja pruža jednostavniji način za renovacijom u odnosu na lak, ali zbog manje izdržljivosti zaštite potrebno je češće premazivanje i ponovna obrada.

Mešavina voska i ulja koju predstavlja Osmo donosi kombinaciju izdržljivosti laka i dugotrajne zaštite uljane podloge. Osmo se sa lakoćom nanosi i održava i kao takav je idealna završna obrada koja obezbeđuje zadržavanje prirodnog izgleda drveta.

Kako je vreme novac, prednosti Osmo voska i ulja postaju jasno vidljive, naročito kod održavanja drvenih površina koje su izložene velikim uticajima i koje se lako mogu ponovno premazati i biti spremne za novu upotrebu već kroz nekoliko sati.

Kombinacija voska i ulja koju donosi Osmo je pametan i prirodni izbor za završnu odbradu vaših drvenih površina.

Tara Concept logo

TARA Concept Beograd
Vojislava Ilića 85, Beograd, Srbija
T. +381 11 283 3 284
E. office@taradoo.com
W. www.taraconcept.com