Koloseum dobija pokretni pod (VIDEO)

Italijanska vlada odobrila je projekat koji su uradili arhitektonski studio Labics i Fabio Fumagalli sa inženjerskom firmom Milan Ingegneria. Planom je predviđena rekonstrukcija najznačajnije arene u Rimskom carstvu Koloseuma. Odobreno je da se ugradi pod koji se uvlači i kojim se upravlja daljinski. Ovaj pod zameniće prvobitni pod arene, koji je uklonjen u 19. veku kako bi se obnovio vid „drevnih vremena“.

Planom je predviđeno da se pokrije celokupan pod arene i tu omogući održavanje predstava i da posetioci mogu da stoje u središtu arene. Pod će biti oslonjen na postojeću konstrukciju i uvlačiće se tako da se može videti složeni hipogej – kompleks liftova koji se nalazi direktno ispod pozornice za dovođenje životinja i gladijatora direktno u arenu.

Pozornica će biti napravljena od niza letvica od karbonskih vlakana obloženih Accoya drvetom i one će biti podržane stazama koje će ići oko ivica arene i ravno preko njene sredine. Otvaranjem i pomeranjem letvica stvaraće se različite konfiguracije i novi pod će postepeno otkrivati podzemne građevine i njihovu detaljnu konstrukciju koje će posetioci moći da vide.

Biće instalirane 24 jedinice za mehaničku ventilaciju za kontrolu temperature i vlažnosti. Unutar poda biće ugrađen sistem za prikupljanje kišnice, a sakupljena voda će se koristiti u toaletima za posetioce.

Projekat bi trebao da bude realizovan do 2023. godine. Koloseum je inače jedna od najposećenijih atrakcija u Italiji.