Earthship – upotreba gume i otpadnog materijala na kreativan način

Earthship je tip gradnje karakterističan za ekološke objekte u kojem se koriste prirodni i reciklirani materijali. Reč „earthship“ se na srpski jezik može prevesti kao „zemljobrod“. Prilikom izgradnje, za izradu zidova upotrebljavaju se kao kalupi automobilske gume i ispunjavaju se nabijenom zemljom. Primenom prirodnih materijala iz okruženja i otpadnih materijala u izgradnji ovakvih  kuća,  umanjuje se štetan uticaj na životnu sredinu.

Earthship objekti

Earthship objekti funkcionišu kao autonomni objekti koristeći konstrukciju kao termičku masu i prirodnu poprečnu ventilaciju  za regulaciju unutrašnje temperature. Ovi objekti nisu priključeni na elektrodistributivne i javne komunalne mreže. Zidaju se upotrebljavajući lokalne resurse, a naročito solarnu energiju. Zid okrenut suncu je ceo zastakljen čime je obezbeđeno prirodno osvetljenje i toplotna energija za zagrevanje. Prostor sa unutrašnje strane ovog zida se koristi kao staklenik za uzgajanje raznih biljnih kultura. Earthship objekti su najčešće oblika potkovice kako bi se maksimalno iskoristilo prirodno osvetljenje. Debeli spoljašnji zidovi su odlična termički izolatori koji regulišu unutrašnju temperaturu tokom toplih i hladnih dana.

Idejni tvorac Earthship-a je Majkl Rejnolds. On kasnije osniva kompaniju Earthship Biotecture koja se specijalizuje za projektovanje i izgradnju ovih objekata. Svi Rejnoldsovi objekti se oslanjaju na 3 principa: princip održive arhitekture, odnosno gradnja od materijala lako dostupnih u prirodi ili od recikliranih materijala. Drugi princip se oslanja na prirodne izvore energije. Treći i poslednji princip je ekonomski prihvatljiv i lak za gradnju čoveku koji nema iskustva u zidanju.

Materijali u izgradnji

Za gradnju većine Earthship objekata koriste se automobilske gume napunjene zbijenom zemljom, ali se mogu koristiti i drugi materijali, kao što su beton, vreće napunjene zemljom ili kamenom. Automobilske gume se mogu lako i jeftino nabaviti na deponijama, a sam metod gradnje je jednostavan za svakog, bez obzira na iskustvo u gradnji, ali je fizički vrlo zahtevan i naporan posao. Guma se prvo napuni zemljom, a potom se čekićem ili maljem udara i sabija. Napunjena guma može biti teška i do 130 kilograma. Prednost ovakvih guma ispunjenih zemljom jeste velika nosivost i vatrostalnost.

Earthship su objekti koji sami sebe greju i hlade, prečišćavaju vodu i ponovo je koriste. Ovi objekti odolevaju svim vremenskim uslovima. Kada je napolju kišovito – prikupljaju vodu, a kada je vetrovito – generišu energiju. Kada je toplo i sunčano, oni prikupljaju električnu i toplotnu energiju. Objekti građeni ovom metodom se mogu videti u gotovo svakoj američkoj državi, Kanadi, a sve ih je više i u evropskim zemljama.

Kuća u Srbiji izgrađena earthship metodom

Prva kuća u Srbiji izgrađena earthship metodom se može videti i kod nas i to u selu Brusnica, na 3 kilometra udaljenosti od Gornjeg Milanovca. Za izgradnju su, osim guma, korišćene staklene flaše, limenke, slama, drvo, beton, cigle, itd. Bilo je potrebno oko 300 automobilskih guma.