Bezbedna igra naše dece

Povrede do kojih dolazi prilikom pada sa opreme dečjih igrališta mogu biti razne, ali najozbiljnije su svakako povrede glave, jer one mogu ostaviti trajne posledice ili čak imati smrtni ishod. Zbog toga je prioritet  CEN-a bio da se odredi kriterijum kojim će se definisati sposobnost materijala od kojeg je izrađen pod, da smanji verovatnoću povrede glave. Sa tom idejom uvedena je tzv. HIC (Head Injury Criterion) metoda. Na bazi merenja kinetičke energije udara modela ljudske glave o drugo telo, određena je verovatnoća da će prilikom tog udara doći do ozbiljnih povreda glave

Evropski standardi: Podne obloge za dečija igrališta

Bezbednost dece na dečjim igralištima je apsolutni prioritet. Sa druge strane, igrališta služe da na njima deca razvijaju svoje fizičko-motoričke sposobnosti, orijentaciju u prostoru, da se penju, prevrću, ljuljaju, skaču. Pred graditelje dečjih igrališta postavlja se delikatan zadatak: kako pomiriti ove dve suprotnosti? Kako napraviti igralište na kojem su deca bezbedna, a nisu previše sputana? Da razbijaju strah, a da ne razbijaju glave.

Evropski komitet za standardizaciju (CEN) postavio je zahteve koje mora da ispuni dečje igralište kroz evropske norme EN1176 i EN1177. Sa stanovišta oblasti kojom se bavi časopis Podovi, razmotrićemo EN 1177 koja definiše kvalitet podova dečjih igrališta. (EN 1176 odnosi se više na opremu za dečja igrališta: tobogani, ljuljaške, penjalice i dr.) Prvi i osnovni zahtev EN 1177 odnosi se na apsorpciju udara, tj. na sposobnost podloge igrališta da ublaži udarac prilikom pada deteta na pod.

Povrede do kojih dolazi prilikom pada sa opreme dečjih igrališta mogu biti razne, ali najozbiljnije su svakako povrede glave, jer one mogu ostaviti trajne posledice ili čak imati smrtni ishod. Zbog toga je prioritet  CEN-a bio da se odredi kriterijum kojim će se definisati sposobnost materijala od kojeg je izrađen pod, da smanji verovatnoću povrede glave. Sa tom idejom uvedena je tzv. HIC (Head Injury Criterion) metoda. Na bazi merenja kinetičke energije udara modela ljudske glave o drugo telo, određena je verovatnoća da će prilikom tog udara doći do ozbiljnih povreda glave. Sličnu metodu primenjuje i automobilska industrija u svojim ispitivanjima bezbednosti putnika.

Primenom rezultata  HIC  metode, može se za svaki konkretan materijal od kojeg se izrađuje pod igrališta, odrediti tzv. kritična visina pada. Kritična visina pada je gornja granica visine  sa koje, ako dete padne i udari glavom o pod, statistički je mala verovatnoća da će doći do ozbiljnih povreda glave koje bi imale trajne posledice ili letalan ishod. Svaka visina preko kritične visine pada, smatra se opasnom za pad na dati pod.

–Sipki materijali–

Klasični materijali koji se koriste za posipanje dečjih igrališta  imaju orijentaciono sledeće kritične visine pada:

 Vrsta materijala  Prečnik čestica(mm)  Debljina sloja (cm)  Krit. visina pada(cm)
 pesak   0.2-2  30  300
 šljunak  2-8  30  300
 kora drveta  20-80  30  300
 piljevina  5-30  30  300

Ovi materijali imaju tu prednost što nisu skupi, ali imaju i nekoliko mana. Vremenom se u njima nakupi svakojakog smeća: opušaka, stakla, mačijeg izmeta. Pesak ostaje deci u obući džepovima i nosi se kući. Šljunak manjoj deci liči na bombone, većoj je odličan za gađanje. Sipki materijal se raznosi i vremenom ga sve više ima oko terena, a sve manje na terenu. Na mestima gde je najpotrebniji, tu je obično najtanji jer se lako nogama odgura u stranu.

–Mlevena guma–

U poslednje vreme su na tržištu sve prisutnije podloge za dečja igrališta na bazi mlevene gume. Guma, poznata po svojoj elastičnosti, izuzetno dobro apsorbuje udar, te se može reći da je ona materijal izbora za podove dečjih igrališta. Gumeni podovi mogu se svrstati u dve grupe, prema načinu postavke:

1. Liveni na licu mesta. U ovu svrhu koristi se reciklirana mlevena guma (mlevene autogume) granulacije 2-4 mm koja se meša sa elastičnim poliuretanskim lepilom i izliva na drenažni sloj od šljunka, betonsku ploču ili asfalt. Ovaj sloj se prekriva tankim(1cm) slojem gume u boji (EPDM granule), da teren ne bi bio crn, što nije ni lepo ni praktično-leti se jako greje na suncu. Poliuretanski lepak daje trajnoelastičnu vezu između gumenih granula, te  kombinacija ove dve komponente ima za rezultat izuzetno kvalitetan materijal u pogledu apsorpcije udara.

2. Gotove ploče. Takođe se proizvode od  mlevene reciklirane gume koja se meša sa bojom i poliuretanskim lepilom te se presuje u kalupe.Takve gotove ploče najčešće su kvadratnog oblika 50×50 cm, ili duplo-T ciglice. One se ređaju na drenažnu podlogu od šljunka, ili na betonsku ploču. Beton mora imati rupe radi odvoda atmosferskih padavina, otprilike 5 rupa prečnika 3-4cm po kvadratnom metru. Ploče se međusobno mogu povezati bočnim tiplama, a mogu se i zalepiti za beton. Još čvršće će stajati ako teren ima obodnu ivicu od nekog tvrdog materijala: betonski kosi ivičnjak, drveni pragovi, granitne kocke i sl.

Dečja igrališta na podlozi od mlevene gume, osim što imaju visok stepen bezbednosti, imaju i niz drugih dobrih osobina. Na njima je kretanje lako i udobno, nisu klizave, lako se čiste, peru se šmrkom. Podloga je porozna te propušta vodu i brzo se suši. Dugotrajna je, a u slučaju oštećenja može se lako zameniti oštećeni deo.

U tabeli su date orijentacione kritične visine pada za pod od  gotovih gumenih ploča ili izlivene gume. Svaki proizvođač treba od ovlašćene institucije da dobije certifikat za svoje proizvode.

 Debljina ploče ili izlivenog sloja(mm)  Kritična visina pada(cm)-orijentaciono
 30  100
 40  130
 45  150
 50  180
 60  200
 90  300

Šta to u praktičnom smislu znači? To znači da ako je najviša tačka tobogana na 180cm od poda, onda pod oko tobogana mora biti obložen gumom najmanje debljine 50mm.

Ništa ne može biti gore od teške povrede deteta, pa zato, iako visoka, ulaganja u kvalitetna dečja igrališta sigurno su opravdana. Da li ćemo mi ući u Evropsku Uniju ili će Evropska Unija ući u nas, i kada će se to desiti, ta pitanja ne treba da odlažu primenu norme EN 1177 i kod nas. Jednostavno, iskoristimo rezultate skupih istraživanja da bi naša deca bila što bezbednija.

Autor teksta: Jelena Marković, dipl.ing.tehnol. EUROSELECTA DOO

Prethodni tekstNega i održavanje podova od drveta
Sledeći tekstNovi Parkett Centar u Novom Sadu