Otkrijte nazaustavljive prednosti poda od plute

Iako se uglavnom povezuje sa vinskim zapušačima, pluta je prirodni materijal poznat po svojoj elastičnosti i nepropustljivosti. Pluta je veoma lagana i visoko je rangirana zbog svojih izolacionih svojstava. Ovaj potpuno prirodan, obnovljiv, recikliraran i biorazgradivi materijal ima neograničenu i vanvremensku upotrebu.

Uticaj na životnu sredinu

Pluta je stopostotno prirodni materijal koji se dobija u procesu žetve, koja je ekološki prihvatljiva. Drveće može da živi i do 300 godina, što znači da se može brati oko 33 puta tokom života. Sama obrada plute je relativno jednostavna – čak i otpadni komadići se prikupljaju i koriste.

Pod od plute u kuhinjama
Slika 2 – Pod od plute u kuhinjama

Antistatik površina čini podove od plute otpornim na prašinu i apsorpcije toksina, što znači da je pluta odličan izbor za ljude koji su skloni alergijama. Njena meka površina čini odličan izbor kao parket za sve one koji imaju problema sa kolenima. Podovi od plute su antimikrobni i vodootporni.

Međutim, pluta je sama po sebi porozna, pa ju je potrebno zaštiti vodootpornim premazima.

Upotreba plute u kući

Čest je slučaj da se podovi od plute upotrebljavaju u komercijalne svrhe zahvaljujući svojim akustičnim i toplotnim svojstvima. Pluta se upotrebljava i kao izolacija u svemirskim brodoivma.

Priroda poda od plute
Slika 3 – Priroda poda od plute

Sve već navedene osobine čine da se pluta kao materijal rado primenjuje u izgradnji spoljašnjih zidova ili zidova u igraonicama za decu gde potpomažu smanjenju buke i održavanju temperature.

Zidne pločice od plute bile su popularne još 60.ih i 70.ih godina, i sada, zahvaljujući svojim ekološkim svojstvima, uživaju u svom povratku na “velika vrata”.

Zidovi od plute
Slika 4 – Zidovi od plute

Mnogi dizajneri eksperimentišu sa nameštajem od plute, jer je materijal lagan i lako se formira u željeni oblik. Takođe, pluta je plovan material, zbog čega često viđamo mornare da vezuju svoje ključeve za privezak od plute – jer neće potonuti.

U krajnjem slučaju, svima nam je potreban neki detalj od plute u svom domu, slažete li se?!