NAPLATA GREJANJA PO UTROŠKU U BEOGRADU – PREDNOSTI I IZAZOVI –

 

NAJAVA DOGAĐAJA

Velika nam je čast da Vas pozovemo da medijski podržite i ispratite seriju edukativno-informativnih skupova koje organizuje CEDEF i Gradska uprava grada Beograda Sekretarijat za energetiku
Prvi skup organizujemo 05.03.2015. godine na Svetski dan energetske efikasnosti:

NAPLATA GREJANJA PO UTROŠKU U BEOGRADU
– PREDNOSTI I IZAZOVI –

11h, Sala II, Gradska Uprava, Grad Beograd, 27. marta 43-45

Da bi naplata grejanja po utrošku u Beogradu mogla da ima put efekat i benefite za sve gradjane, neophodno je izvršiti sve pripreme i odgovorno pristupiti ovom kompleksnom zadatku. U Beogradu se sprovodi naplata grejanja po utrošku kod 5-6% stanovništva, dok će u nastupajućem periodu ostatak građana koji se greju putem daljinskog sistema grejanja postepeno preći na ovaj sistem naplate. Prelazak na naplatu grejanja po utrošku je sveobuhvatan posao koji zahteva ispunjavanje niza uslova, naročito za Beograd koji, kao višemilionski grad, ima više od 50% korisnika daljinskog grejanja u Srbiji.

Odgovornost Grada Beograda je u tom smislu velika i zato će Centralno-evropski forum za razvoj CEDEF i Gradska uprava grada Beograda Sekretarijat za energetiku sprovesti seriju edukativno-informativnih skupova kako bi stručnoj i široj javnosti ukazali na neophodnost primene mera energetske efikasnosti u svetlu novih propisa oko naplate toplotne energije po utrošku i kako bi se na svim nivoima razvila svest o uštedi energije i benefitima prilikom prelaska na nov sistem naplate. Ovi skupovi su prilika da se dodatno podstakne saradnja sa svim akterima u ovom procesu kao što su: skupštine stanara, Beogradske elektrane, resorno ministarstvo, gradski sekretarijati, mediji i dr.

Na prvom od pet edukativno-informativnih skupova koji će biti organizovani tokom marta 2015. će biti predstavljen kompletan program edukacije i biće pokrenute ključne teme: optimizacija potrošnje, racionalno korišćenje energije, naplata grejanja prema utrošku u Beogradu i sagledavanje svih neophodnih koraka da se ovaj kompleksan zadatak sprovede. Na Prvom skupu će govoriti:

 • Predstavnik Grada Beograda – Kabinet
 • Jovanka Arsić-Karišić, predsednik UO CEDEF
 • Zoran Predić, državni sekretar, Ministarstvo rudarstva i energetike RS
 • Marko Stojanović, sekretar, Gradska uprava grada Beograda, Sekretarijat za energetiku
 • Goran Aleksić, direktor, JKP Beogradske elektrane
 • Nina Jandrić, sekretar, Gradska uprava grada Beograda, Sekretarijat za komunalne i stambene poslove
 • Petar Vasiljević, pomoćnik direktora za proizvodnju, JKP Beogradske elektrane
 • Prof. dr Dragoslav Šumarac, potpredsednik Evropskog saveta inženjerskih komora
 • Prof. dr Milica Popović-Jovanović, Arhitektonski fakultet, Univerzitet u Beogradu
 • Prof. dr Maja Todorović, Mašinski fakultet, Univerzitet u Beogradu
 • Benjamin Babič, ekspert u domenu tehničke podrške prilikom uvođenja naplate grejanja po utrošku u Centralnoj i Istočnoj Evropi

Biće nam zadovoljstvo da prisustvujete ovom skupu. Molimo vas da potvrdite svoje prisustvo na telefon 011/3036-133 ili direktno Maji Barać Stojanović na mbs@cedeforum.org.