Kako brdoviti pod može biti jedina igračka u igraonici

U japanskom gradu Aomori arhitekta Kengo Kuma upravo je završio Dom kulture sa veoma interesantnom igraonicu.

Ovaj kulturni centar dizajniran je tako da se uklopi u postojeću sliku grada i da ne naruši dosadašnji ambijent. Između ostalog i zbog ovog zahtevanog sklada objekat je pretežno urađan u drvetu i staklu. Iz svedene fasada razvija se testerasti krov koji čini ovaj relativno veliki objekat čini razigranim.

Podseća na minijaturna brda i doline
Dečija igraonica koja ima prilično neuobijačajen pod

Fasada je mestimično transparentna otkrivajući aktivnosti koje se u unutrašnjosti odvijaju. Ostali delovi unutrašnjeg prostora, po potrebi, kamuflirani su drvenim panelima.

valoviti-pod-02-dom-kulture-sa-veoma-interesantnom-igraonicomU centralnom delu objekta postavljen je foaje oko koga se dalje razvijaju prostorije raznovrsnih namena.

valoviti-pod-01-arhitekta-kengo-kumaJedna od njih je i dečija igraonica koja ima prilično neuobijačajen pod. Naime, on je valovit i podseća na minijaturna brda i doline. Ovakva spartanski “opremljena” soba, bez i jednog komada nameštaja i bez ijedne igračke, dovoljna je zabavnu dečiju igru. Trčeći i spuštajući se preko i niz ova veštačka brda deca se ponašaju kao da se igraju u prirodi.

Izvor: www.gradnja.rs