Zbog čega je specifičan redizajn starog mosta u Stokholmu?

Švedski studio Visiondevision predstavio je rešenje rekonstrukcije poznatog mosta u srcu švedske prestonice kojom bi se ubrzalo prelazak pešaka.

Most Tranebergsbron značajan je po tome što se na njemu nalaze trake za drumski saobraćaj kao i trasa stokholmskog metroa. Ono što mostu u sadašnjem stanju definitivno fali jeste kvalitetna i bezbedna staza za pešake.

U želji da stanovnicima Stokholma obezbede sigurniji i brži prelaz preko kanala, arhitekte iz studija Visiondevision osmislili su široku pešačku stazu koja se pruža po bočnim lukovima mosta. Oni veruju da bi vreme potrebno za prelazak mosta peške moglo dodatno da se smanji dodavanjem novog prolaza koji bi pratio pravac jednog od postojećih betonskih svodova.

Ilustracija: Visiondevision

Prolaz bi se pružao kroz niz već postojećih otvora u betonskim stubovima koji podržavaju most. Glavni građevinski izazov u okviru ovog projekta predstavljala bi izgradnja stepenica unutar betonskog svoda, a dodavalo bi se i novo osvetljenje i balustrade.

Crvene betonske pločice bi bile dodate kako bi ohrabrile ljude da prate put, a mali kiosci se mogu postaviti u potporne zidove svodova.

„Posmatrali smo most kao celinu i uvideli da su prelepi betonski svodovi bili idealni za omogućavanje brze veze između dve strane i da bi povezivanje ova dva žarišta omogućilo mnogo veći potencijal za različite aktivnosti“, rekli su dizajneri za Dezeen dodavši: „Naše rešenje je relativno jeftino za izvođenje i imalo bi ogroman uticaj na saobraćaj na ovoj lokaciji“.

Dizajneri predlažu da bi ogromni betonski stubovi mogli da se iskoriste i kao projekcioni zidovi za povremene filmske projekcije, ili bi mogli da funkcionišu kao galerijski prostori za izlaganje umetničkih dela.

Izvor: gradnja.rs/ 

Prethodni tekstSAGA DRVO- Ponuda i održavanje brodskog poda
Sledeći tekstKako izgleda stan u Majamiju koji je pokojna Zaha Hadid dizajnirala za sebe