Uvid u porez od početka 2019. mnogo lakši

Od 1. januara sledeće godine građani i firme imaće na samo jednom internet portalu elektronski uvid u svoje poreske obaveze i dug po tom osnovu.

Građani će uvid u poreske obaveze moći da dobiju jednostavnim unosom JMBG, a ova usluga će biti omogućena i firmama koje će podatke dobijati unosom jedinstvenog poreskog PIB broja. Kako navodi Mihailo Jovanović, direktor Kancelarije za IT i elektronsku upravu, rad na prebacivanju lokalnih baza podataka u jedinstveni informacioni sistem je uveliko u toku.

– Podigli smo centralni server i opremu i sve baze podataka lokalnih samouprava, a ima ih ukupno 145, koliko je i lokalnih poreskih administracija, objedinjujemo ih na jednom mestu – rekao je Jovanović. Jovanović objašnjava da će opštine i gradovi i dalje da rade kao do sada, odnosno izgledaće da rade u svojim lokalnim sistemima, iako će raditi u sistemu u Beogradu.

– Lokalne samouprave zadržaće i svoju autonomnost i svoje specifičnosti, jer iznosi poreza nisu isti za svaku opštinu – dodao je on. U jedinstvenom centralnom sistemu, osim poreza na imovinu, nalaziće se i podaci o samodoprinosima i ekološkim i komunalnim taksama, navodi list u izdanju od utorka.

Izvor: Tanjug

Prethodni tekstUZ PRISUSTVO VIŠE OD HILJADU TRKAČA ODRŽANA 4. TRKA S BOJAMA
Sledeći tekstKuća u kojoj je rođen Hari Poter još uvek nije prodata