U Srbiju stižu evropska pravila o izgledu dečijih igrališta!

Dečije igralište

Izgled dečijih igrališta i sve prateće opreme unutar njega – tobogana, ljuljaški, klackalica, pa i same podloge i rastinja oko parkova za mališane, uskoro će biti propisani Pravilnikom o bezbednosti dečijih igrališta, te nijedan šraf neće moći da bude drugačiji od onoga što je već propisano evropskim standardima.

Eko-sistem, dečije igralište, Štrand, Novi Sad
Foto: Eko-sistem

Tako će mališani na celoj teritoriji Srbije imati iste bezbedne uslove za igru koje imaju i deca u Evropskoj uniji.

Pravilnik će, kako kažu za „Blic“ u Ministarstvu privrede, koje je inicijator donošenja ovog propisa, regulisati i na koji način će se sprave postavljati, pa čak i koje rastinje je dozvoljeno ili nije oko parkova za decu, uzimajući u obzir moguće alergije.

Reciklirana guma za dečija igrališta
Reciklirana guma za dečija igrališta

Smanjiti broj nesreća na igralištima

Pomoćnik ministra privrede i šef Sektora za kvalitet i bezbednost proizvoda u Ministarstvu privrede, Aleksandar Starčević, kaže za „Blic“ da je cilj Pravilnika da se uvede red u ovoj oblasti i smanji broj nesreća na dečijim igralištima. – Interes nam je da mesta na kojima se naša deca igraju budu maksimalno bezbedna – rekao je Starčević.

To važi, kako objašnjava, i za sportske terene, za koje će, istim pravilnikom biti propisano kako treba da budu pričvršćene konstrukcije, pa će na taj način biti izbegnute nesreće koje nastaju kada se, primera radi, u igri obori gol. – Uz nova pravila, teško će se desiti da padne gol na fudbalskom terenu, a da se ne zna ko će zbog toga da snosi posledice – kaže on.

Dečija igrališta biće regulisana evropskim zakonima

Svaki detalj moraće da bude po propisu

Pravilnik bi trebalo, ističe Starčević, da propiše svaki detalj – od izgleda igrališta, koje elemente može da sadrži, na koji način treba da budu pričvršćeni, kakvu će podlogu imati, ali i šta je sve potrebno za nabavku opreme za parkove i koje su odgovornosti investitora.

U svakom parku će biti obavezno postavljanje specijalne „mekane podloge“, na kojoj se, prilikom eventualnih padova, mališani neće povređivati, a kakvu već imaju mnogi parkovi u Beogradu.

Obavezna građevinska dozvola i radno vreme

Staračević je naveo i da će igrališta morati da imaju građevinsku dozvolu, svoje parcele, radno vreme i odgovarajuće osvetljenje. Ministarstvo privrede donelo je odluku da otpočne aktivnosti na izradi Pravilnika nakon niza događaja u kojima bezbednost dece na igralištima nije bila na najvišem nivou, navodi Starčević, a to se događalo „zbog nerazumevanja, različitih tumačenja i primene odredbi Zakona o opštoj bezbednosti proizvoda i standarda kojim je u potpunosti preuzeta evropska Direktiva o opštoj bezbednosti proizvoda“.

Gotov ove godine

Za sada je formirana radna grupa za izradu Pravilnika, održan je prvi sastanak, uskoro se očekuje prvi nacrt Pravilnika, a u planu je da on bude završen ove godine. Ko će tačno biti zadužen za odražavanje dečijih igrališta, kao i to ko će snositi odgovornost u slučaju da se pravilnik ne poštuje, tek treba da bude definisano. Ovaj Pravilnik za sada u regionu ima samo Hrvatska, a koja je članca Evropske unije. Nemaju ga ni Crna Gora, Makedonija, ni Bosna i Hercegovina.

Izvor: blic.rs

Prethodni tekstNju Jork: Kako je bivša Jugoslavija bila odvažna u arhitekturi?
Sledeći tekstKORAK PO KORAK – UPUTSTVO, za pravilno postavljanje pločica i savetima za održavanje