Tim profesora sa FTN-a dobio prestižnu nagradu u Stokholmu

Srbija, odnosno EPS, od 2010. je i član EKOBE - Evropskog udruženja prizvođača produkata sagorevanja uglja, koje su osnovale članice Unije.

Tim profesora sa Fakulteta tehničkih nauka uspešno je iskoristio pepeo u malteru i betonu umesto cementa, zbog čega je njihov rad ocenjen najboljim na jednoj od najprestižnijih svetskih građevinskih konferencija u Stokholmu.

Srbija se guši u pepelu dobijenom sagorevanjem biomase, kao i letećim pepelom iz termoelektrana. Tom problemu doskočio je tim profesora sa Katedre za građevinske materijale, procenu stanja i sanaciju konstrukcija novosadskog FTN, menjajući cement, inače najskuplji i po prirodu najopasniji komponent, besplatnim pepelom.

Beton u građevinarstvu
Beton u građevinarstvu

Njihova istraživanja pokazala su da pepeo može zameniti cement u malteru sa oko 30%, a u betonu čak 50%. Ubrzo je ovo rešenje dobilo pažnju i u svetu, na građevinskoj konferenciji „ICACEE 2018: Architectural, Civil and Environmental Engineering“ u Stokholmu. Između 162 rada naučnika od Australije do Kanade istraživanje o održivom korišćenju pepela nastalog sagorevanjem biomase u Vojvodini u građevinskim proizvodima osvojilo je prvo mesto.

Izvor: blic.rs

Prethodni tekstInženjerska komora prelazi u nadležnost Ministarstva građevinarstva.
Sledeći tekstKinezi pobedili, grade podzemnu garažu u Beogradu