Naslovna Tepisi

Studenti FTN-a osmislili „pametni tepih“

Mirjana Makarin PlavšićTepisi---25 decembra, 2018

Studenti Željko Popović i Vladimir Vincan pobedili na Nacionalnom takmičenju za najbolju studentsku ideju za 2018. godinu sa projektom – pametni tepih SmartWalk.

Oni su osmislili pametni tepih koji pretvara mehaničku energiju čovekovog hoda u električnu energiju. Pored osnovne namene da proizvodi struju za male uređaje on bi mogao da služi i kao svojevrstan svetleći tepih sa LED ekranom kojim bi ljudi mogli da budu navođeni ka izlazu u slučaju vanrednih situacija. Ovaj tepih mogao bi se ugrađivati na ulaze u objekte u kojima je velika frekvencija prolaznika, kao i na šetališta, trgove, pa čak bi se povremeno mogao postavljati na muzičkim festivalima kao što je Exit gde bi se zemljana podloga zamenila SmartWalk-om.

Željko i Vladimir su za svoju ideju o pametnom tepihu dobili  novčanu nagradu od 150.000 dinara, a planiraju da realizuju prvi prototip pametnog tepiha i ugrade ga na ulazu u njihov fakultet.

Takmičenje za najbolju studentsku ideju pokrenuto je u okviru Erasmus projekta sa ciljem da promoviše preduzetničku kulturu kod studenata, da im pomogne da inovativne ideje pretvore u proizvode ili usluge na tržištu, pa da se, samim tim, poboljša nacionalni socio-ekonomski ambijent. Akcenat projekta je da se studentima pruži ohrabrenje i neophodno znanje i veštine za pokretanje sopstvenog biznisa.

Izvor: 021.rs

Prethodni tekstKina preuzela primat u proizvodnji cementa
Sledeći tekstSAVET UREDNIKA: Gde grešimo prilikom ugradnje podne obloge?