Vesti Šta traže privrednici kao dodatne mere Vlade Srbije ako potraje vanredno stanje?

Šta traže privrednici kao dodatne mere Vlade Srbije ako potraje vanredno stanje?

Zvanična informacija koja dolazi iz Ministarstva finansija jeste da se privreda može nadati i novim merama ukoliko kriza izazvana pandemijom korona virusa u Srbiji bude trajala duže od tri meseca.

Naime, Unija poslodavaca Srbije ih je već predložila, među njima su i odlaganje poreza na imovinu, uz kasniju naplatu na 24 mesečne rate bez kamata, i plaćanje PDV-a po naplaćenoj realizaciji, počev od 1. januara 2021. godine.

Priprednici su predložili i da se reprogram plaćanja poreza i doprinosa na zarade zaposlenih, počevši od isplata zarada za april 2020. godine, eventualno od dana donošenja Odluke o uvođenju vanrednog stanja, pa do donošenja odluke o ukidanju, odnosi na sve privredne subjekte, a njihovo plaćanje da bude odloženo za, kako je i predviđeno, od 1. januara 2021. godine na 24 mesečne rate.

„Isplata naknada zaposlenim licima u visini minimalne zarade treba da se odnosi na sve preduzetnike, zaposlene kod istih, kao i zaposlene u mikro, malim, srednjim, ali i velikim preduzećima, i to kako u privatnom sektoru, tako i u državnim preduzećima, kao i organizacijama koje se bave predstavljanjem, zaštitom i unapređenjem položaja zaposlenih i poslodavaca. Ova naknada bi trebalo da bude isplaćivana počevši od 10. aprila 2020. godine“, navode iz Unije.

Poslodavci traže još i odlaganje primene odredaba člana 85. Zakona o porezu na dohodak građana kojima se uvodi test samostalnosti preduzetnika, kao i odlaganje primene obaveze QR i bar-kodova, propisane najnovijim izmenama Zakona o trgovini i uUkidanje lokalnih komunalnih taksi i sličnih parafiskalnih nameta tokom perioda trajanja vanrednog stanja.

„Značajno je i odlaganje rokova plaćanja komunalnih usluga za vreme trajanja vanrednog stanja, kao i smanjenje cena. Kompanijama iz proizvodnih delatnosti trebalo bi obračunavati struju i gas počevši od 1. aprila 2020. godine, eventualno od dana donošenja Odluke o uvođenju, pa do odluke o ukidanju vanrednog stanja, po povlašćenoj ceni, s tim što će naplata krenuti od 1. januara 2021. godine, raspoređeno po ratama bez kamate, u skladu sa mogućnostima EPS-a i Srbijagasa“, ističu iz Unije poslodavaca Srbije.

Izvor:Blic

Prethodni tekstPrvoklasna zaštita od ulaska virusa u Vaš dom
Sledeći tekstKupatilo – kako da bude trendi prostor?