Šta traže privrednici kao dodatne mere Vlade Srbije ako potraje vanredno stanje?

Zvanična informacija koja dolazi iz Ministarstva finansija jeste da se privreda može nadati i novim merama ukoliko kriza izazvana pandemijom korona virusa u Srbiji bude trajala duže od tri meseca.

Naime, Unija poslodavaca Srbije ih je već predložila, među njima su i odlaganje poreza na imovinu, uz kasniju naplatu na 24 mesečne rate bez kamata, i plaćanje PDV-a po naplaćenoj realizaciji, počev od 1. januara 2021. godine.

Priprednici su predložili i da se reprogram plaćanja poreza i doprinosa na zarade zaposlenih, počevši od isplata zarada za april 2020. godine, eventualno od dana donošenja Odluke o uvođenju vanrednog stanja, pa do donošenja odluke o ukidanju, odnosi na sve privredne subjekte, a njihovo plaćanje da bude odloženo za, kako je i predviđeno, od 1. januara 2021. godine na 24 mesečne rate.

„Isplata naknada zaposlenim licima u visini minimalne zarade treba da se odnosi na sve preduzetnike, zaposlene kod istih, kao i zaposlene u mikro, malim, srednjim, ali i velikim preduzećima, i to kako u privatnom sektoru, tako i u državnim preduzećima, kao i organizacijama koje se bave predstavljanjem, zaštitom i unapređenjem položaja zaposlenih i poslodavaca. Ova naknada bi trebalo da bude isplaćivana počevši od 10. aprila 2020. godine“, navode iz Unije.

Poslodavci traže još i odlaganje primene odredaba člana 85. Zakona o porezu na dohodak građana kojima se uvodi test samostalnosti preduzetnika, kao i odlaganje primene obaveze QR i bar-kodova, propisane najnovijim izmenama Zakona o trgovini i uUkidanje lokalnih komunalnih taksi i sličnih parafiskalnih nameta tokom perioda trajanja vanrednog stanja.

„Značajno je i odlaganje rokova plaćanja komunalnih usluga za vreme trajanja vanrednog stanja, kao i smanjenje cena. Kompanijama iz proizvodnih delatnosti trebalo bi obračunavati struju i gas počevši od 1. aprila 2020. godine, eventualno od dana donošenja Odluke o uvođenju, pa do odluke o ukidanju vanrednog stanja, po povlašćenoj ceni, s tim što će naplata krenuti od 1. januara 2021. godine, raspoređeno po ratama bez kamate, u skladu sa mogućnostima EPS-a i Srbijagasa“, ističu iz Unije poslodavaca Srbije.

Izvor:Blic

Prethodni tekstPrvoklasna zaštita od ulaska virusa u Vaš dom
Sledeći tekstKupatilo – kako da bude trendi prostor?