Šta je novo u gradu Kralja Artura?

Postavljen je novi pešački most na mesto starog koji je srušen pre 500 godina kod zamka „Tintagel Castle“ u Kornvolu u Engleskoj. Legenda kaže da je ovo mesto, ni manje ni više, rodni grad Kralja Artura, odnosno da ga je sagradio grof Ričard Kornvolski u 13. veku, a do njega se dolazilo uskim kompnenim mostom koji je nestao u 16. veku usled erozije tla. Do zamka se posle toga nije moglo i tokom vekova je postao ruševina.

Posetioci i turisti koji su želili ovo da vide su sve do sada morali da se spuštaju stepenicama niz liticu i prelaze mali drveni most, a zatim se penju na drugu stranu. Međutim, novi most je olakšao prelazak.

Most se sastoji iz dva dela koji se ne spajaju u sredini već između njih stoji mali razmak, a činjnica je da razmaci i šupljine na mostovima baš i nisu poželjni jer izazivaju uznemirenost kod ljudi. U ovom slučaju situacija je drugačija pošto je ovaj međuprostor širok samo 4cm.

Prema opisu projektanata, jaz je “osmišljen da predstavlja prelaz između kopna i ostrva, sadašnjosti i prošlosti, istorije i legendi”, a da uz to pruži sigurnost pri preteranom opterećenju od strane sila koje deluju na konstrukciju.

Most u gradu Kralja Artura

Raspon mosta iznosi 57 metara i ima dve nezavisne konzolne sekcije koje su duge otprilike 33m dok je za konstrukciju i balustrade potrošeno je ukupno 47,5 tona čelika, zajedno sa 40 000 ručno izrezanih pločica od lokalnog škriljca za gazište i 140m hrasta za rukohvat.

Tokom same gradnje koristio se žičani kran, dok određene deonice nisu zahtevale čak ni skele niti nosače. Završni test uključivao je radnike koji su skakali gore-dole i na sreću su svi su prošli dobro.

Most je otvoren za javnost početkom avgusta ove godine, a projekat su vodili belgijski inženjeri iz firmi Ney & Partners i William Matthews Associates u ime dobrotvorne organizacije „English Heritage“ koja se brine za istorijske spomenike, zgrade i lokalitete u Engleskoj.

Nedavne objave

  • Uncategorized

“Matematički most” u Kembridžu

U Kembridžu "Drveni most", poznatiji kao "Matematički", izaziva divljenje zbog načina na koji je konstruisan: ima oblik luka, a izgrađen…

3 days ago
  • Vesti

U Poljskoj uskoro geotermalna autobuska stanica sa anti-smog blokovima

Poljska uskoro dobija ekolšku autobusku stanicu koja ne samo da će vas oduševiti izgledom, već će se boriti i protiv…

4 days ago
  • Vesti

Fondacija Novak Đoković u saradnji sa kompanijom Tarkett –rekonstrukcija vrtića u Svilajncu

Kompanija Tarkett podržala je rekonstrukciju dečijeg vrtića u Svilajncu, koju finansira Fondacija Novak Đoković tako što je donirala vinil podne…

6 days ago
  • Vesti

Novi autoputevi u Srbiji krenuli sa naplatom putarine

Kako saznajemo iz Javnog preduzeća "Putevi Srbije" u periodu od jula do septembra je po novim putevima u Srbiji prošlo…

7 days ago
  • Vesti

Novi tunel Čortanovci na železničkoj pruzi Stara Pazova – Novi Sad

Kako saznajemo, tunel Čortanovci postaće deo novog železničkog koloseka od Stare Pazove do Novog Sada na pruzi Beograd-Budimpešta, na kojoj…

1 week ago
  • Vesti

Holanđani izgradili auto-put za bicikliste (Video)

U Holandiji postoji biciklistička staza koje bi se mogla nazvati auto-putem cestom za bicikliste, objavio je britanski Independent. Ova staze…

2 weeks ago