Šta je novo u gradu Kralja Artura?

Postavljen je novi pešački most na mesto starog koji je srušen pre 500 godina kod zamka „Tintagel Castle“ u Kornvolu u Engleskoj. Legenda kaže da je ovo mesto, ni manje ni više, rodni grad Kralja Artura, odnosno da ga je sagradio grof Ričard Kornvolski u 13. veku, a do njega se dolazilo uskim kompnenim mostom koji je nestao u 16. veku usled erozije tla. Do zamka se posle toga nije moglo i tokom vekova je postao ruševina.

Posetioci i turisti koji su želili ovo da vide su sve do sada morali da se spuštaju stepenicama niz liticu i prelaze mali drveni most, a zatim se penju na drugu stranu. Međutim, novi most je olakšao prelazak.

Most se sastoji iz dva dela koji se ne spajaju u sredini već između njih stoji mali razmak, a činjnica je da razmaci i šupljine na mostovima baš i nisu poželjni jer izazivaju uznemirenost kod ljudi. U ovom slučaju situacija je drugačija pošto je ovaj međuprostor širok samo 4cm.

Prema opisu projektanata, jaz je „osmišljen da predstavlja prelaz između kopna i ostrva, sadašnjosti i prošlosti, istorije i legendi“, a da uz to pruži sigurnost pri preteranom opterećenju od strane sila koje deluju na konstrukciju.

Most u gradu Kralja Artura

Raspon mosta iznosi 57 metara i ima dve nezavisne konzolne sekcije koje su duge otprilike 33m dok je za konstrukciju i balustrade potrošeno je ukupno 47,5 tona čelika, zajedno sa 40 000 ručno izrezanih pločica od lokalnog škriljca za gazište i 140m hrasta za rukohvat.

Tokom same gradnje koristio se žičani kran, dok određene deonice nisu zahtevale čak ni skele niti nosače. Završni test uključivao je radnike koji su skakali gore-dole i na sreću su svi su prošli dobro.

Most je otvoren za javnost početkom avgusta ove godine, a projekat su vodili belgijski inženjeri iz firmi Ney & Partners i William Matthews Associates u ime dobrotvorne organizacije „English Heritage“ koja se brine za istorijske spomenike, zgrade i lokalitete u Engleskoj.

Nedavne objave

Kompanija ACO doprinela autentičnosti Simine ulice

Nazvana prema Simi Nešiću, policajcu, prevodiocu i sudskom tumaču iz 19. veka čije ime se vezuje za sukob kod Čukur…

% dana ranije

Solarni paneli u službi napajanja auto-puta

Solarni paneli su nam svima, na globalnom nivou, dali mogućnosti koja ranije nisu bila ni zamisliva. Tako je i projekat…

% dana ranije

LG Electronics dobitnik rekordnog broja nagrada na sajmu CES 2020

Šestu godinu zaredom, LG OLED dobio je nagradu kao zvanično najbolji TV na sajmu CES LG Electronics (LG) osvojio je…

% dana ranije

ACO odao počast simbolu modernog Beograda

Kroz Karađorđevu ulicu je davne 1894. godine prvi put prošao jedan od simbola modernog Beograda, tramvaj na električni pogon. Kako…

% dana ranije

Vinilni podovi u stilu vodećih majstora

Houzz magazin je predstavio svoje istraživanje kuhinjskih trendova za 2020. i između ostalog otkrio da su vinilni podovi na trećem…

% dana ranije

Pametni grad nije naziv filma o budućnosti!

Pametni grad koji se napaja kiseonikom zvuči kao naziv nekog futurističkog filma. A nije. Naime, Toyota trenutno radi na pripremi…

% dana ranije