Šta je novo u gradu Kralja Artura?

Pešački most sa rupom u sredini

Postavljen je novi pešački most na mesto starog koji je srušen pre 500 godina kod zamka „Tintagel Castle“ u Kornvolu u Engleskoj. Legenda kaže da je ovo mesto, ni manje ni više, rodni grad Kralja Artura, odnosno da ga je sagradio grof Ričard Kornvolski u 13. veku, a do njega se dolazilo uskim kompnenim mostom koji je nestao u 16. veku usled erozije tla. Do zamka se posle toga nije moglo i tokom vekova je postao ruševina.

Posetioci i turisti koji su želili ovo da vide su sve do sada morali da se spuštaju stepenicama niz liticu i prelaze mali drveni most, a zatim se penju na drugu stranu. Međutim, novi most je olakšao prelazak.

Most se sastoji iz dva dela koji se ne spajaju u sredini već između njih stoji mali razmak, a činjnica je da razmaci i šupljine na mostovima baš i nisu poželjni jer izazivaju uznemirenost kod ljudi. U ovom slučaju situacija je drugačija pošto je ovaj međuprostor širok samo 4cm.

Prema opisu projektanata, jaz je „osmišljen da predstavlja prelaz između kopna i ostrva, sadašnjosti i prošlosti, istorije i legendi“, a da uz to pruži sigurnost pri preteranom opterećenju od strane sila koje deluju na konstrukciju.

Most sa rupom u sredini
Most u gradu Kralja Artura

Raspon mosta iznosi 57 metara i ima dve nezavisne konzolne sekcije koje su duge otprilike 33m dok je za konstrukciju i balustrade potrošeno je ukupno 47,5 tona čelika, zajedno sa 40 000 ručno izrezanih pločica od lokalnog škriljca za gazište i 140m hrasta za rukohvat.

Tokom same gradnje koristio se žičani kran, dok određene deonice nisu zahtevale čak ni skele niti nosače. Završni test uključivao je radnike koji su skakali gore-dole i na sreću su svi su prošli dobro.

Most je otvoren za javnost početkom avgusta ove godine, a projekat su vodili belgijski inženjeri iz firmi Ney & Partners i William Matthews Associates u ime dobrotvorne organizacije „English Heritage“ koja se brine za istorijske spomenike, zgrade i lokalitete u Engleskoj.

Prethodni tekstČuli ste za teraco, ali niste sasvim sigurni šta je?
Sledeći tekstDEKING terasa i dvorište