Šta donosi novi zakon o građevinskim proizvodima?

Svaki građevinski proizvod napravljen u Srbiji moraće da ima jasnu deklaraciju i znak da je proizveden u skladu sa međunarodnim i domaćim standardima, novine su predloga Zakona o građevinskim proizvodima koji je ušao u skupštinsku proceduru.

Tako će 1.200 različitih građevinskih proizvoda napravljenih u Srbiji, poput vrata i prozora, građevinskih blokova, vodovodnih cevi, najzad biti jasno deklarisano, što do sada nije bio slučaj.

Izgled gradilišta u Srbiji, Foto: redakcija časopisa Podovi

Zbog toga što je domaće zakonodavstvo u toj oblasti neusklađeno sa evropskim, srpska industrija građevinarstva kao i rad sertifikacionih kuća u ovoj oblasti, godinama nisu konkurentni na tržištu Evropske unije.

„Domaći privredni subjekti koji su svoje poslovanje već prilagodili propisima EU i već posluju na tom tržištu, imaju dodatne troškove jer svoje proizvode moraju da usklade i sa domaćim zakonodavstvom, koje je u odnosu na evropsko u najvećoj meri zastarelo“, navodi se u objašnjenju predloga novog zakona.

Koliko je ovaj propis značajan za industriju svake zemlje možda najbolje ilustruje podatak da je nakon usklađivanja svog zakonodavnog okvira sa evropskim standardima, Slovenija u oblastima proizvodnje betona, agregata i betonskih proizvoda, a u periodu od 2002. do 2006. godine, povećala broj firmi u ovoj oblasti za sedam procenata. Prihod od prodaje proizvoda slovenačkih preduzeća na teritoriji EU skočio je u tom periodu za čak 80 procenata, a broj preduzeća iz oblasti građevinarstva se povećao za 25 odsto.

gradilište, Foto: redakcija časopisa Podovi
gradilište, Foto: redakcija časopisa Podovi

Novim zakonom biće uređeni uslovi za stavljanje na tržište građevinskih proizvoda i izrada deklaracije o performansama, stavljanje znaka usaglašenosti na građevinske proizvode, kao i obaveze preduzeća prilikom proizvodnje, prodaje, distribucije…

Pravila će važiti za proizvođače, uvoznike i distributere građevinskih proizvoda, laboratorije, sertifikaciona tela, projektante, izvođače radova, lica koja obavljaju stručni nadzor u toku građenja objekata, odnosno izvođenja radova, ali i državne organe i investitore.

Svaki građevinski proizvod koji se se nađe u prodaji moraće da prati deklaracija o performansama, u pisanoj ili elektronskoj formi. Takođe, na materijalu će morati da stoji i srpski „znak usaglašenosti“ koji, kako se navodi u predlogu zakona, mora biti vidljiv, čitljiv i neizbrisiv.

Inspektori će imati ovlašćenja da sve proizvode unište ukoliko nemaju „nalepnicu“ o kvalitetu i bezbednosti. Propisane su i kazne za preduzeća od 100.000 do 2.000.000 dinara ako budu prodavala nedeklarisani građevinski materijal, a određene su i druge kazne za nesavesne proizvođače, trgovce ali i nadležne agencije za proveru kvaliteta materijala. Jedan od osnovnih razloga za donošenje ovog zakona je i ispunjavanje obaveze usklađivanja domaćeg zakonodavstva sa propisima Evropske unije iz Pregovaračkog poglavlja 1 o slobodnom kretanju robe.

Autor: Tanjug/ Foto: redakcija časopisa Podovi

Prethodni tekstOdabir i projektovanje industrijskih podova
Sledeći tekstStupio na snagu pravilnik o dečijim igralištima!